Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 23 juli 2018

Därför blir du dum i extremvärmen

Har din hjärna tagit semester i värmen? Du är inte ensam om känslan. Nya vetenskapliga studier visar att vår hjärna förändras av värmen – till det sämre.

 Det är inte bara en känsla – du blir faktiskt lite dum i värmen.
Det är inte bara en känsla – du blir faktiskt lite dum i värmen. FOTO: Istock

Termometern dallrar kring 30-strecket och du flåsar och svettas vid minsta ansträngning.

Men det är inte bara kroppen som tar stryk i värmen. Även knoppen har det extra kämpigt just nu.

Värmen påverkar mentalt

För visst kan det kännas som om hjärnan inte riktigt funkar som den ska i hettan? Du glömmer nycklar, välter ut kaffekoppar och känner dig allmänt såsig.

Dessutom fräser du åt din käresta, är retlig i kassakön och lyssnar inte på barnen.

Läs också: Så klarar du hälsan i värmen – 6 viktiga råd

Att du känner dig lite smågalen i värmen är inte bara inbillning. Nu är det vetenskapligt bevisat att vi fungera mentalt sämre när det är varmt. Vi både presterar sämre och beter oss sämre mot våra medmänniskor. De visar två olika studier.

Sämre reaktionsförmåga

Den ena kommer från Harvard School of Public Health och den visar att hög värme försämrar vår kognitiva förmåga (vår förmåga att minnas, orientera oss i tid och rum, lösa problem, använda siffror och språk).

44 friska studenter i 20-årsåldern fick sova i sovsalar med respektive utan luftkonditionering, AC. De som under en värmebölja sov utan AC presterade märkbart sämre på kognitiva tester jämfört med dem som sov i luftkonditionerade sovsalar.

Utan AC var reaktionstiden 13,4 procent längre och resultatet på ett enkelt ordtest 13,3 procent sämre än för studenterna som sov med AC. Studenter som sov svalare visade sig generellt svara både snabbare och exaktare.

Stresshormonerna ökar

Den andra vetenskapliga studien som har genomförts av forskare vid Northwestern University i Illinois och Lehigh University i Pennsylvania, visar att höga temperaturer ökar stresspåslaget.

Detta framkom när forskarna under en längre period undersökte butikspersonal i en rysk butikskedja. När temperaturen var hög minskade personalens benägenhet att hjälpa kunder, lyssna aktivt och komma med konstruktiva förslag med 50 procent.

Ovilliga att svara

I en annan del av forskningen lät man elever svara på ett frågeformulär med 100 frågor som uppgavs komma från en ideell organisation för utsatta barn.

Elever som satt i 27-gradig värme var oengagerade och svarade på betydligt färre frågor än de som satt i svalare rum.

– Poängen med vår studie är att visa att omgivande temperatur påverkar enskilda tillstånd som formar känslomässiga och beteendemässiga reaktioner, säger Liuba Belkin, huvudförfattare till studien till tidsskriften Quartz.

Läs också: Vätskeersättning – så gör du din egen

Sover sämre

Summa summarum så är du inte ensam om att känna dig både lite trög och otrevlig i värmen. Andra bidragande orsaker till att både kropp och knopp strejkar kan vara kopplat till att du sover sämre och dricker för lite.

Läs också: Knepen som gör att du sover bättre i värmen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen