Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 november 2019

Därför drabbas du av förkylning – medan andra slipper!

Somliga tycks drabbas av förkylningar stup i kvarten. Andra slipper eländet nästan helt och hållet. Här får du förklaringarna och tips på hur du undviker att bli sjuk.

 Somliga upplever att de drabbas mer och oftare av förkylning än andra.
Somliga upplever att de drabbas mer och oftare av förkylning än andra. FOTO: Istock

”Alltså, jag är aldrig förkyld!” Visst kan man bli provocerad av dessa övermänskliga friskusar som påstår sig stå över både svidande hals och rinnande näsa.

Förkyld flera gånger om året

Men stämmer det verkligen att somliga aldrig råkar ut för detta snuviga gissel som drabbar de allra flesta av oss då och då? Det snurrar runt cirka 200 förkylningsvirus i vår omgivning, men varför tycks vi drabbas så olika?

Inga vetenskapliga bevis

Några vetenskapliga bevis för att vissa slipper förkylning verkar dock inte finnas. Det säger immunologen Natalie Riddell till The Guardian. Någon bevisad och entydig koppling mellan förkylning och livsstil verkar inte heller finnas.

Men några vetenskapliga förklaringar till att vi dabbas så olika i förkylningstider går att vaska fram:

Läs också: Förkylning – myter och sanningar

Därför drabbas vi olika av förkylningar:

Förklaring 1: Generna

Enligt Daniel Davis som är professor i immunologi ärver vissa av oss en uppsättning immunsystemsgener som är särskilt bra på att hantera ett visst virus. Vissa blir helt enkelt mer mottagliga än andra. Och vi kan alltså vara olika känsliga för olika sorters infektioner.

Förklaring 2: Stress

Enligt bland andra immunologen Natalie Riddell kan det finnas en koppling mellan stress och immunförsvar. I sin forskning har hon sett att långvarig stress kan ge en dämpning av immunförsvaret. Det finns också bevis för att långvarig stress kan ge förhöjda värden av kortisol som i sin tur kan neutralisera immunceller.

Förklaring 3: Tidig exponering

En annan vanlig förklaring till att somliga drabbas mer sällan än andra av infektioner är att de tidigt exponerats för virus och bakterier. Detta kan bidra till att immunsystemet utvecklar motståndskraft.

Förklaring 4: Tarmfloran

Mikroberna i våra tarmar påverkar immunsystemet, men på vilket sätt är ännu inte klarlagt.

Läs också: 5 gamla huskurer som verkar fungerar!

Finns inga supermänniskor

Summa summarum: Enligt läkarvetenskapen verkar supermänniskor som aldrig blir sjuka mest vara en myt.

Svårt försvara sig mot virus

Däremot finns det en del du kan påverka för att hålla dig frisk i största allmänhet. Detta ger troligtvis inte ett direkt försvar mot förkylningsvirus, men det kan kanske göra att du lättare står ut med att vara förkyld, resonerar professorn och överläkaren Lars Lindqvist på infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Hälsoliv. För smittade, det blir vi, menar han, men vi kan uppleva förkylning på olika sätt.

Tips för att hålla dig frisk

  • Var försiktig med alkohol
  • Rök inte
  • Rör på dig regelbundet
  • Tvätta händerna
  • Ät sunt och varierat
  • Sov regelbundet
  • Gör något åt överdriven och långvarig stress

Läs också: Anders Hansen: Så klarar du vardagsstressen

Källor: The Guardian, Hälsoliv

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen