Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 12 oktober 2017

Därför får du hicka – undvik den så här

Hicka kan vara så jobbigt. Och pinsamt! Men varför får vi egentligen hicka? Och går den att undvika och stoppa? Här får du svaren.

 Men varför hickar man egentligen? Här får du svaret.
Men varför hickar man egentligen? Här får du svaret.

Plötsligt sätter den bara igång. Och inte sällan vid olämpliga tillfällen. För vem har inte fått hicka på ett viktigt möte eller på en middagsbjudning?

Och även om hickande inte håller i sig i 68 år, som är världsrekordet i hickning, enligt Guinness World Records, så kan det vara nog så jobbigt. Och pinsamt.

Så får du hicka

Exakt varför hicka uppstår är vetenskapen inte klar över. Däremot vet den säkert att man får hicka för att mellangärdet, diafragman, ofrivilligt och krampaktigt plötsligt drar ihop sig. Detta gör att struphuvudet reflexmässigt stängs och avbryter inandningen. I det ögonblicket uppstår det karaktäristiska hick-ljudet.

Läs också: Därför skäms du (av exempelvis hicka)

Då kan du få hicka

Hicka kan ibland uppstå utan att det verkar finnas någon särskild anledning. Men det finns en hel del konkreta bakomliggande orsaker. Här är några vanliga skäl till att hicka triggas i gång.

• Du dricker alkohol.

• Du har blivit kall.

• Du är nervös.

• Du äter starkt kryddad mat.

• Du äter eller dricker för fort.

• Du har använt nikotinläkemedel som man tar genom munnen.

• Vissa sjukdomar kan ge långvarig, återkommande och besvärlig hicka men det är mycket ovanligt. Exempelvis kan sjukdomar i magsäck, lungor eller hjärta påverka diafragman och framkalla hickningar.

Har du ofta hicka som håller i sig längre än några timmar? Eller ofta får återkommande hicka? Då bör du kontakta vårdcentralen. Du kan också ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Vanlig hicka är dock ofarlig och går över av sig själv.

Tips för att bli av med hickan

Enligt läkarvetenskapen finns det inte något universalmedel mot hicka. Däremot finns diverse knep som ibland kan funka. Här är några:

• Drick kallt vatten.

• Drick vatten ur ett glas med huvud framåtböjt. Drick från glasets bortre kant.

• Håll andan. Då ökas koloxidhalten i blodet och det kan ibland få stopp på hickan.

• Sätt dig ner och andas lugnt och koncentrerat.

Läs också: Så blir du av med hickan

Spädbarn har ofta hicka

Spädbarn får ofta hicka men de besväras sällan av det. Hickan kommer ofta när barnet sväljer luft i samband med att de äter.

Ett tips om ditt spädbarn ofta hickar är att ha ett mindre hål i nappflaskan. Då får barnet i sig mindre luft. Att amma mellan måltiderna, ge vatten i en nappflaska och låta barnet rapa efter måltid är andra vanliga råd.

430 miljoner gånger

Och hur var det då med rekordhållaren i hickning? Jo, han var amerikan och hette Charles Osborne. Han började hicka 1922 och slutade först 1990. Under den tiden hann han hicka uppskattningsvis 430 miljoner gånger. I början hickade han cirka 40 gånger i minuten. Efter en tid minskade det till 20 gånger per minut. Hans sista år i livet slapp han tack och lov hickan hel och hållet.

Källa: Vårdguiden, Allt om vetenskap, Doktorn.se

Läs också: Så slipper du knakande käkar – enkla knep som hjälper

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen