Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 februari 2019

Därför fryser du – 5 vetenskapliga orsaker

Vare sig det är sommar eller vinter sitter du och huttrar i en extra tröja. Men kalla tår och fingrar, skakiga axlar och trötthet på grund av att du ständigt är frusen, kan ha en bakomliggande medicinsk orsak.

 Kvinnor fryser av naturen mer än män på grund av mängden underhudsfett, men det finns fler vetenskapliga skäl till att man jämt känner sig frusen.
Kvinnor fryser av naturen mer än män på grund av mängden underhudsfett, men det finns fler vetenskapliga skäl till att man jämt känner sig frusen. FOTO: Istock

Att ständigt vara frusen kan vara skönt under riktigt varma somrar. Men mitt i en iskall vinter kan man känna sig mer död än levande när man tvingas dra på sig sin tredje kofta. Särskilt besvärligt är det om man jobbar på ett kallt kontor, sover vid dragiga fönster eller måste stå still utomhus under längre perioder.

Kvinnor fryser mer än män

En av orsakerna till att du ständigt fryser kan vara så enkel som att du är kvinna. I en studie från 2015 (obs: extern länk) konstaterade forskare att medan män tyckte att 22 grader var en behaglig inomhustemperatur, trivdes kvinnor om det var cirka 2,7 grader varmare.

Orsaken till det här är att kvinnor har mer underhudsfett än män vilket leder till att blodet hamnar djupare under huden, skriver Aftonbladet.

Människan registrerar kyla i huden och därför känner sig kvinnor ofta kallare än män.

Men det finns även medicinska och vetenskapliga orsaker till att du är frusen. Här är 5 av dem.

Anemi

Blodbrist, bristen på röda blodkroppar, kan leda till att man ständigt är frusen. Blodbristen beror på att det inte finns tillräckligt med blodkroppar för att förse kroppen med rätt mängd syre vilket påverkar en rad funktioner i kroppen.

Övriga symtom på anemi inkluderar:

 • Yrsel
 • Trötthet
 • Hjärtklappning
 • Andfåddhet
 • Huvudvärk
 • Koncentrationssvårigheter
 • Öronsus

Behandling: En vanlig orsak till blodbrist, anemi, är järnbrist. Järnbrist kan bero på att du inte tar upp tillräckligt med järn ur maten eller att du inte äter tillräckligt med järn. Du kan också förlora mycket blod på grund av menstruation eller sjukdom i magsäck eller tarm som ger blödningar. Även B12-brist kan leda till anemi. Läs mer om tecken på B12-brist här.

Hypotyreos

 Är du alltid den som fryser på jobbet? Det kan vara så enkelt som att du behöver röra på dig mer i vardagen, men det kan också bero på en bakomliggande sjukdom.
Är du alltid den som fryser på jobbet? Det kan vara så enkelt som att du behöver röra på dig mer i vardagen, men det kan också bero på en bakomliggande sjukdom. FOTO: Istock

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och hormonerna den producerar påverkar nästan alla av kroppens funktioner. Brist på sköldkörtelhormon – hypotyreos – påverkar kroppens ämnesomsättning och man går på lågvarv. Att frysa är därför ett vanligt symtom.

Sjukdomen går inte att förebygga men det är viktigt att äta salt som innehåller jod.

Övriga symtom på hypotyreos inkluderar:

 • Trötthet eller mindre ork
 • Depression
 • Koncentrationssvårigheter
 • Torr hud och hår
 • Viktökning
 • Ont i leder och muskler

Behandling: Det är viktigt att du uppsöker läkare om du misstänker att du lider av hypotyreos. Sjukdomen kan nämligen i värsta fall påverka hjärta och nervsystem.

Ett enkelt blodprov kan fastställa att det är just hypotyreos du drabbats av. Läkaren undersöker också sköldkörteln. Behandlingen består av ett konstgjort hormon i tablettform.

Läs också: Det här behöver du veta om järn och järnbrist

En stillasittande livsstil

Musklerna i kroppen genererar värme när de arbetar. Sitter du still länge – till exempel på jobbet – är det därför helt naturligt att du kan känna dig frusen.

Men att röra på sig och träna eller idrotta kan även ha långsiktig påverkan på kroppens förmåga att reglera värme (obs: extern länk).

Behandling: Börja röra på dig tre gånger i veckan eller mer! Välj aerob träning som löpning eller cykling framför styrketräning eftersom kardiovaskulär träning höjer kroppens ämnesomsättning och därmed temperatur.

Lågt blodsocker

Vid för lågt blodsocker drabbas kroppens organ av bränslebrist. Då kan du känna dig frusen.

Övriga symtom på lågt blodsocker inkluderar:

 • Yrsel
 • Förvirring
 • Darrningar
 • Hunger
 • Hjärtklappning

Behandling: Är du frisk är risken att drabbas av ett livshotande blodsockerfall ytterst liten. I musklerna och levern har vi nämligen ett lager av glykogen som omvandlas till socker när blodsockernivån blir för låg. Drabbas du av ett kraftigt blodsockerfall kan du lida av diabetes. Sök därför läkare om du ofta känner av ett lågt blodsocker.

Lider du inte av diabetes kan du behöva se över din kost för att få ett jämnare blodsocker.

Dålig blodcirkulation

Har du ständigt kalla fingrar och/eller tår kan det bero på dålig blodcirkulation, som i sin tur kan bero på hjärt- och kärlsjukdom.

Drabbas du av vita och stela fingrar och tår kan du lida av Raynauds fenomen.

Rökning är också en vanlig orsak till försämrad blodcirkulation liksom diabetes.

Ett mer akut tillstånd som orsakar försämrad cirkulation är blodpropp.

Övriga symtom på dålig cirkulation inkluderar:

 • Stickningar i händer och fötter
 • Svullna ben
 • Trötthet

Behandling: Sluta röka. Röker du inte eller hjälper det inte att du slutar röka, ska du uppsöka läkare. Raynauds fenomen är enkelt att behandla. Lider du av hjärt- och kärlsjukdom finns det också effektiv behandling att få och livsstilsförändringar att genomföra.

Källa: 1177.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen