Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 21 januari 2019

Därför går du inte ner i vikt trots träning

51 procent av svenskarna är överviktiga och en del lyckas aldrig bli av med sina extrakilon, trots dieter och träning. Här är fyra förklaringar.

 Det kan finnas förklaringar till att varken sträng diet eller tuff träning hjälper mot övervikt.
Det kan finnas förklaringar till att varken sträng diet eller tuff träning hjälper mot övervikt. FOTO: Istock

Somliga verkar kunna stoppa i sig hur mycket som helst utan att gå upp i vikt. Andra för en evig kamp mot besvärliga extrakilon. Hur mycket de än späker sig och kämpar med tuffa träningsprogram märks det inte på vågen.

Fungerar olika

Detta beror på att våra kroppar fungerar olika. Enligt radioprogrammet Kropp och Själ finns det en hel rad vetenskapliga förklaringar till övervikt och en del av dem kan vi inte ens påverka. Enligt ny forskning stämmer till exempel inte den gamla ”sanningen” om kalorier in kalorier ut.

Sluta skuldbelägga

Något vi alla borde sluta med direkt är att skuldbelägga överviktiga menar Erik Hemmingsson, en av experterna i radioprogrammet och docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan. Det löser inga problem.

Sluta jobba mot kroppen

Att späka sig är inte heller någon bra metod mot övervikt, enligt Erik Hemmingsson.

– Man måste jobba med sin kropp, inte mot den, säger han till Sveriges radio.

För när det kommer till dieter funkar de bara om man gillar dem, konstaterar Jonathan Cedernäs, läkare och forskare vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet. Med träning är det ungefär likadant.

Undvik extrakilon

Men även om övervikt inte alltid går att påverka så finns det en hel del du kan göra för att undvika extrakilon. Här får du flera bra expertråd.

Nedan får du en lista på andra faktorer som påverkar din vikt. De är sammanställda av uppgifter från bland annat docent Erik Hemmingsson, professor Kerstin Brismar och läkaren Jonathan Cedernäs.

Läs också: Så många steg behöver du gå per dag

4 kroppsliga faktorer som påverkar din vikt

1. Din förmåga att omsätta och lagra fett

Din kropps förmåga att omsätta och lagra fett spelar stor roll för om du är normal- eller överviktig. Och här föds vi med olika förutsättningar. Men även skiftarbete, sömnbrist och stress påverkar förbränningen som har visat sig vara sämre vid sömnbrist och rubbad dygnsrytm.

2. Antalet fettceller

Vi har de fettceller vi har. Efter 20-årsåldern kan vi inte minska antalet som är konstant, oavsett hur mycket vi bantar, påpekar Erik Hemmingsson. Han referera till ny forskning som visar att kroppen ”försvarar sig” mot lägre vikt och tycks sträva efter att nå den högsta vikt vi har haft. Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning, beskriver det som om hjärnans mål är att fylla de fettceller vi har. Redan de första fem åren i livet sägs vara avgörande för hur många fettceller vi bildar.

3. Din fettvävnad

Ytterligare en orsak till övervikt hänger i hop med din fettväv vars funktion är att ta upp och frisätta fett. Erik Hemmingsson beskriver det som att somliga har en ”hungrigare” fettvävnad som tar upp mer näring. Hos personer som långsiktigt går upp i vikt rubbas förmågan att frisätta fett.

4. Dina hormoner

Balansen mellan hur fett lagras och förbränns regleras bland annat av hormoner. Insulin, som stimulerar lagring av fetter, är ett av dem. Insulinnivån minskar när man motionerar och ökar när man äter snabba kolhydrater som socker.

Hungerhormonet ghrelin, som är kopplat till insulin och stresshormoner, påverkar vår vikt liksom leptin som reglerar förbränning och födointag. Forskning som Kerstin Brismar hänvisar till visar att genetiska leptinbrist kan vara en orsak till övervikt. Och den kan börja redan i fosterstadiet.

Källor: Sveriges Radio, Netdoktor, News medical life scienses

Läs också: Så håller du vikten – 4 enkla regler

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen