Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 10 januari 2019

Därför går förkylningen inte över

Du känner säkert igen den – monsterförkylningen som håller i sig länge och vägrar att ge sig av. Eller kanske blir du förkyld på nytt bara dagar efter att du tillfrisknat från den förra vändan? Din långa förkylning kan vara en annan sjukdom.

 Hosta, nästäppa, snuva, trötthet, heshet och röda ögon är alla tecken på förkylning. Men om de inte försvinner efter en vecka eller högst två så är det förmodligen fråga om något annat.
Hosta, nästäppa, snuva, trötthet, heshet och röda ögon är alla tecken på förkylning. Men om de inte försvinner efter en vecka eller högst två så är det förmodligen fråga om något annat. FOTO: iStock

Det känns som en enda lång förkylning, och symtomen är likartade – hosta, nästäppa, snuva, trötthet, heshet och röda ögon. Men om de inte försvinner efter en vecka eller högst två så är det förmodligen fråga om något annat.

– En vanlig förkylning kommer och går på en vecka. Kanske sitter den i och då är du hostig en vecka till. Sedan finns det varianten som sitter i många veckor. Är det då en annan sjukdom? Ja, det är det faktiskt, säger doktor Mikael Sandberg i TV4:s Nyhetsmorgon.

Läs också: Så vet du om du har bihåleinflammation – 6 symtom

Förkylningen kan vara astma

Det är sannolikt att det som känns som en lång och segdragen förkylning är något annat. Astma och förkylningsastma kan förväxlas med långvarig förkylning. Det som skiljer dem åt är att man inte vanligtvis får feber vid astma. Även allergi kan vara en förklaring till långa perioder av förkylningssymptom.

Kronisk inflammation

– Vissa människor, i synnerhet rökare, har en kronisk inflammation som innebär att slemhinnornas försvar är sämre och effekten blir att infektionen går över men inflammationen – reaktionen på infektionen – ligger kvar och gör att det sitter i länge. Det kan man ha till exempel vid allergier. Antingen har du en allergisk astma eller så är du allergisk mot något annat. Mot hund, mögel, damm, kvalster eller något annat. Då har du en kronisk inflammation som gör att hostan blir långvarig. Ibland över en månad, säger Sandberg till TV4.

Lång förkylning kan vara ny infektion

Det kan också vara fråga om att du fått en ny infektion.

Efter att du haft en förkylning blir din motståndskraft mot nya infektioner tillfälligt nedsatt. Det gör att det är lätt att få en följdsjukdom efter en förkylning. Det kan röra sig om bihåleinflammation, luftrörskatarr, lunginflammation, stämbandskatarr och öroninflammation.

Återkommande infektioner

Att bli sjuk om och om igen är inte helt ovanligt enligt Lars Lindquist, infektionsläkare och professor och överläkare på infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, skriver Metro.

– Däremot är det väldigt sällan återkommande infektioner beror på stört immunförsvar, men det finns vissa personer som är mer känsliga än andra, säger Lars Lindquist.

Bakterieinfektion

Mår du påtagligt sämre eller blir sjuk igen i direkt anslutning till din virusinfektion kan det vara ett tecken på att du drabbats av en bakterieinfektion, enligt Lars Lindquist.

– Om man till exempel har en infektion i luftvägarna kan det bana väg för en bakteriell pålagring, att bakterierna kan boa in sig lättare. Det är därför som man exempelvis kan få en bakteriell lunginflammation efter att ha varit sjuk i influensa. Ofta är det också i direkt anslutning eftersom man är mer utsatt, säger han till Metro.

Torrhosta kan vara mycoplasma

Om du har haft en jobbig torrhosta i flera veckor, som inte visar några tecken på att klinga av kan det bero på mycoplasmabakterien.

På den biter oftast inte vanlig antibiotika mot luftvägsinfektion och har man otur kan den leda till lunginflammation.

Twar – en bakterie

Twar är en bakterieinfektion som i de flesta fall ger symtom som en förkylning och går över av sig själv. Den tar fäste i luftvägarna och ger till en början symtom som lätt feber och huvudvärk och senare halsont, hosta, rinnande näsa och ont i bihålorna. I vissa fall kan twar leda till långvarig hosta i månader.

Därför är du hes

Heshet beror oftast på att stämbanden har blivit inflammerade. Då är stämbanden röda och inflammerade och kan därför inte svänga som vanligt. Det kan också göra ont att svälja och hosta. Som behandling ska du vila rösten. Prova dricka något varmt. Kontakta en vårdcentral om du har varit hes i mer än tre veckor.

Källa: Vårdguiden

Läs också: Feber som vuxen – det gäller

Förkylning – så fungerar det

  • Förkylningsvirus finns i hundratals olika varianter. Det vanligaste kallas Rhinovirus.
  • Vad som händer i kroppen när du blir förkyld är att slemhinnorna i näsan och svalget svullnar och ger ifrån sig mer slem än vanligt. Detta drabbar de övre luftvägarna – näsan med bihålorna, mellanöronen, munhålan, svalget och luftstrupen.
  • En förkylning kan leda till en rad olika symtom såsom snuva, täppt näsa, halsont, hosta och huvudvärk. Ibland också feber även om det är vanligare hos barn.
  • En del människor är mer mottagliga än andra för förkylningsvirus. En vuxen person drabbas i genomsnitt av en till två förkylningar per år. Kvinnor drabbas oftare än män.

Källa: 1177 Vårdguiden

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen