Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 29 juni 2018

Därför känner du dig sjuk när du blir ledig

Brukar du också bli sjuk när du kopplar av och är ledig? Här är förklaringarna.

 Blir du alltid sjuk när du är ledig? Det finns förklaringar till företeelsen.
Blir du alltid sjuk när du är ledig? Det finns förklaringar till företeelsen. FOTO: Istock

Äntligen ledighet! Men du hinner knappt vinka adjö till dina arbetskamrater innan det börjar sticka i halsen och febern kommer smygande.

Vad är det egentligen som händer? Samma sak varje år, så kan det kännas åtminstone.

Förkylning och migrän

Fenomenet är känt sedan länge och det kallas ofta för ”ledighetssjukan” eller ”fritidssjukan”. Symptomen kan vara som exempelvis vid förkylning, huvudvärk eller till och med migrän och influensa.

Läs också: Därför är det nödvändigt att lata sig på semestern

Land reder ut den irriterande företeelsen med hjälp av känd fakta och vanliga teorier:

5 förklaringar till och teorier om ”ledighetssjukan”

1. Bevis saknas

Det finns ingen tillgänglig statistik som säger att vi oftare är sjuka när vi är lediga.

2. Känner efter

Plötsligt får du tid att rikta mer uppmärksamhet mot dig själv. Detta kan innebära att du mer än vanligt känner efter hur du mår. Enligt Mats Lekander, professor i hälsopsykologi (obs: extern länk) är det en rimlig förklaring men någon forskning finns dock inte.

3. Minnet

Du har en benägenhet att minnas det som avviker, till exempel att du har varit sjuk. Det är en annan av Mats Lekanders teorier.

4. Immunförsvaret

Vi har ett medfött och ett upparbetar immunförvar. Det förklarar professor Jan Pravsgaard Christensen vid Institutet för internationell hälsa, immunologi och mikrobiologi vid Köpenhams universitet i Aftonposten.

Det första som möter angripande bakterier är det medfödda immunförsvaret. När detta blir överlastat tar det upparbetade immunförsvaret över.

Det upparbetade immunförsvar behöver lite extra tid för att komma igång och det är då vi märker att vi blir sjuka. Det är en av Jan Pravsgaard Christensen teorier om ”ledighetssjukan”.

Läs också: Antiinflammatorisk uppåtshot – så enkelt gör du bästa hälsokicken

5. Stress

Det är välbelagt att man är mer infektionskänslig efter en längre tids stress, enligt Mats Lekander, professor i hälsopsykologi.

Men stress kan också skydda mot infektioner – på kort sikt! Professor Jan Pravsgaard Christensen förklarar det med att stresshormoner har en förmåga att mobilisera celler som ”äter upp” bakterier innan de blir till infektioner.

Stressen kan alltså göra så att du håller dig frisk – men bara ett tag. När stressen släpper, exempelvis när du är ledig, slappnar också ditt immunförsvar av och du kan bli sjuk.

Är stressen långvarig går det medfödda immunförsvaret tillbaka till sitt vanliga tillstånd och då ökar också risken för att du blir sjuk.

Långvarig stress är alltså aldrig bra. Förutom att det kan försvaga ditt immunförsvar så ökar stress risken för bland annat högt blodtryck.

Läs också: Experten: Så minskar du riskerna för hjärt-kärlsjukdom

Går inte att tidsinställa

Så att fortsätta att stressa under semestern för att hålla sig frisk är alltså en riktigt dålig idé.

Enligt professor Jan Pravsgaard Christensen kan inte kroppen se till att bli sjuk vid ett speciellt tillfälle eller vid en speciell tidpunkt. När en sjukdom vill drabba oss så gör den det, oavsett om vi är lediga eller inte, menar han.

Det vi själva kan göra för att påverkar är att leva sunt. Vi kan bland annat motionera, stressa mindre, äta hälsosamt och dricka måttligt.

Läs också: Så får du bättre livskvalitet – mindfulness i 3 enkla steg

Undvik att bli sjuk

Andra tips för att undvika ”ledighetssjukan” är att dra ner på tempot och att prioritera sömn – innan du går på ledighet. Men det kan ju vara lättare sagt än gjort. Här får du ännu fler tips på hur du kan koppla av och hitta lugnet.

Läs också: 12 enkla sätt som får dig att stressa av i vardagen

Källor: SVT, Aftonposten.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen