Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 1 oktober 2018

Därför måste du byta din tandborste oftare

Du är säkert inte ovetande om att din tandborste med tiden kan bli ett riktigt bakterienäste. Men hur ofta bör man byta den egentligen? Här får du svaret!

 När tandborsthuvudet har börjat spreta har den i princip tappat sin funktion.
När tandborsthuvudet har börjat spreta har den i princip tappat sin funktion. FOTO: iStock

Många slarvar med att byta tandborsten, kanske för att man inte riktigt vet hur ofta den måste bytas. En spretande tandborste är tecknet på att det är dags att byta. Då har den förlorat sin effekt och har svårt att nå in mellan tänderna.

– Folktandvårdens generella rekommendation är att byta ut tandborsten minst var tredje månad men gärna oftare. Mycket beror på hur du hanterar borsten. Borstar du hårt böjs stråna ganska snabbt och tandborsten kan då inte göra rent som den ska, säger Katarina Kovács Warnebrant som är tandvårdsstrateg på Folktandvården, till Hälsoliv.

Välj mjuk tandborste

Tandläkare rekommenderar ofta mjukare tandborstar för att inte skada tänderna och tandköttet. Dessa kan behöva bytas ut oftare. Barnens tandborstar (som bör vara mjuka) behöver man byta ännu oftare eftersom barn gärna biter på borsten.

Läs också: Så ofta ska du byta sängkläderna!

Blanda inte borstarna

Att låna ut sin tandborste ska du aldrig någonsin göra. Familjens tandborstar ska inte ens stå tillsammans eftersom det medför risk för bakteriekontaminering. I sjukdomstider kan det vara läge att byta tandborste för att undvika spridning av bakterier och virus.

En dålig munhygien kan leda så långt som till tandlossning och det i sin tur har enligt flera studier visat sig ha en stark koppling till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

 Tandborstar gjorda av bambuträ har kommit in på marknaden, som ett miljövänligt och hållbart alternativ till plasttandborsten.
Tandborstar gjorda av bambuträ har kommit in på marknaden, som ett miljövänligt och hållbart alternativ till plasttandborsten. FOTO: iStock

Läs också: Vanligt munskölj kan förstöra hälsoeffekten av grönsaker

Miljövänliga tandborstar

Runt 3,2 miljarder tandborstar i plast konsumeras i världen varje år. Plasten kan återvinnas, men merparten hamnar i slutändan på soptippar eller i havet.

Även om borsten återvinns så är dock nya tandborstar gjorda av plast, som är gjort av olja. Numera finns det tandborstar som är tillverkade av förnyelsebara råvaror. De flesta på marknaden är gjorda av hållbart producerat bambuträ.

Gör så här med din gamla tandborste

Du behöver inte slänga din gamla trotjänare – än finns det städjobb kvar att göra!

  • Du vet det där lilla hålet i handfatet där man aldrig kommer åt att göra rent? Där kommer tandborsten göra underverk.
  • En gammal tandborste är också ett perfekt städhjälpmedel när du ska göra rent fogen mellan kakelplattorna i badrummet.
  • Lägg den i skoputsarlådan och använd för att göra rent mellan sulan och skon.
  • Envisa skomärken på golvet? Tandborsten kommer att göra susen!
  • När du väl ska slänga din förbrukade tandborste, släng den inte i plaståtervinningen utan i brännbart hushållsavfall.

Källa: Apoteket hjärtat

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen