Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 17 september 2018

Därför rabblar du alla syskonens namn innan du säger rätt

”Kalle, Benny, Fido... nej jag menar Petter!”

Har du eller dina föräldrar svårt att få fram rätt namn på barnen ibland? Rabblar ni upp alla syskonen – och kanske hunden – innan ni säger rätt? Det finns en förklaring!

Det är nog många av oss som någon gång har använt fel namn på någon person som står oss nära. Det är faktiskt ett vanligt fenomen hos både yngre och äldre.

Och det finns forskning som förklarar varför.

 När vi ropar på någon kan det ta några familjemedlemmar innan vi kommer fram till rätt namn. Det beror på att familjen tillhör samma sociala grupp.
När vi ropar på någon kan det ta några familjemedlemmar innan vi kommer fram till rätt namn. Det beror på att familjen tillhör samma sociala grupp. FOTO: iStock

Välkända personer

När vi blandar ihop namnen handlar det i samtliga fall om personer som vi känner väl. Det felaktiga namnet kommer alltid från samma sociala grupp, vilket oftast är familjen, visar forskningen som presenteras i tidskriften Memory & Cognition.

– Det avslöjar något om vilka vi anser ingå i vår grupp, konstaterar David Rubin, professor i psykologi och neurovetenskap vid Duke universitet i USA.

– Det innebär att din mamma kan rabbla upp namnen på alla dina syskon innan hon kommer på ditt.

Läs också: Därför firar vi fruntimmersveckan

Samma sak händer bland vänner, som kan råka kalla dig ett namn på någon annan i samma sociala grupp. Det kan också vara namn som liknar varandra.

Forskarna tog även med namn på husdjur i studien. I många fall hände det att någon fick ett husdjurs namn eller själv råkade använda ett.

Hunden – en i familjen

Det visade sig också att det är vanligare att vi råkar blanda ihop en familjemedlem med hunden än med katten. Det beror på att hundar svarar mycket oftare än katter och därför i högre grad blir betraktade som en i familjen.

Så när din mamma kallar dig samma sak som hunden visar det bara att hon betraktar hunden som en i familjen, skriver nyhetssajten Live Science.

Till grund för slutsatserna ligger fem enkäter gjorda på 1700 personer.

Läs också: Tina-Marie räddade kråkan Åsa som fick flytta in i hönshuset

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen