Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 4 juni 2018

Därför ska du använda solglasögon

Det är inte bara snyggt med solglasögon. Att använda dem när solen skiner är dessutom superviktigt för dina ögon och din syn. Detta kan hända om du utsätter dina ögon för solens farliga UV-strålning.

 För mycket sol utan glasögon kan skada dina ögon allvarligt.
För mycket sol utan glasögon kan skada dina ögon allvarligt.

De allra flesta av oss känner till att solens UV-strålar kan vara farliga för oss.

Men att UV-strålningen också är skadlig för våra ögon kanske man inte alltid tänker på. Troligtvis för att det inte märks, åtminstone inte på kort sikt. Ögonen påverkas nämligen inte av solens värmestrålning på samma sätt som huden och visar inga varningssignaler som rodnad, blåsor och sveda.

Var rädd om dina ögon

Trots faran är det endast 4 av 10 svenskar som regelbundet använder solglasögon, enligt en Sifo-undersökning.

Är du en av dem som brukar strunta i solbrillorna så finns det all anledning att ändra på det och bli mer rädd om dina ögon och din syn. Och det bästa sättet att skydda ögonen är att använda CE-märkta solglasögon med UV-skydd.

Om du inte gör det så ökar risken för att drabbas av en rad ögonsjukdomar som är kopplade till UV-strålning. Här får du veta vilka:

Läs också: Vagel i ögat – så lindrar och undviker du besvären

4 ögonsjukdomar som är kopplade till UV-strålning

1. Grå starr

Grå starr, katarakt, är en av de vanligaste ögonsjukdomarna i Sverige. Vad många inte känner till är att grå starr, som är en grumling av linsen, kan orsakas av UV-strålning. Vid långvarig exponering för solens UV-strålning ökar risken att drabbas.

2. Gula fläcken

Åldersförändringar i gula fläcken kan också orsakas av UV-strålning. Solljuset kan skynda på åldringsprocessen av gula fläcken som är den del av näthinnan vi använder när vi läser och tittar på ansikten, alltså när vi ska se skarpt.

Läs också: Behandling för torra ögon

3. Snöblindhet

När du är vid havet, på stranden eller i skidspåret kan solen orsaka förändringar på hornhinnan. Små sår kan då bildas på hornhinnan. Det kan kännas som om grus i ögonen och göra lite ont. Dessutom får du tillfälligt nedsatt syn. Snöblindhet är ofarligt och läker av sig själv efter några dygn. Receptfri ögonsalva kan lindra.

4. Ögoncancer

Detta tillstånd är ovanligt men allvarligt. Det drabbar området bakom näthinnan, åderhinnan, långt bak i ögat. Vissa läkare jämför malignt melanom i åderhinnan med hudcancer som också kan drabba dem som solar för mycket och oförsiktigt.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen