Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 22 november 2016

Därför ska du äta avokado varje dag – 6 bra skäl

Avokado är fullproppad med nyttiga fetter, fibrer och antioxidanter som skyddar och hjälper kroppen på en rad sätt. Vill du till exempel gå ner i vikt eller få bättre andedräkt? Satsa på avokado.

1. Skyddar ögon och hud

Avokado innehåller lutein och zeaxanthin, två fytokemikalier som är bra för synen och som kan bromsa åldersrelaterade näthinneförändringar. Ämnena skyddar också mot UV-skador och hjälper till att hålla huden i trim.

2. Bra för hjärta och kärl

Nyttigt, enkelomättat fett finns det gott om i avokado. Det gynnar det kardiovaskulära systemet på flera olika sätt, till exempel genom att det kan sänka LDL-kolesterolet. Avokado innehåller även växtsteroler som också bidrar till att kolesterolupptaget i kroppen minskar. I avokado finns också många ämnen med antioxidativ effekt som dämpar inflammation och oxidativ stress i blodkärlen.

3. Kan förebygga benskörhet

En avokado innehåller ungefär hälften av det rekommenderade dagsintaget av vitamin K, som bland annat hjälper skelettet att absorbera och behålla kalcium. Det finns en koppling mellan låga nivåer av vitaminet och en ökad risk för benbrott.Avokado innehåller också viktiga mineraler som är bra för benstommen.

4. Nyttigt för mage och tarm

Avokado är rikt på fibrer, vilket kan hjälpa mot förstoppning, hålla tarmarna friska och förebygga tjocktarmscancer.

5. Hjälper till att hålla vikten

Avokado kan göra det lite lättare att gå ner i vikt, eller att bibehålla en hälsosam vikt. Lite avokado i maten förlänger nämligen mättnadskänslan och minskar suget. Det nyttiga fettet har en stabiliserande effekt på blodsockret.

6. Fräschar upp andedräkten

Dålig andedräkt som i första hand beror på problem med matsmältningen kan bli bättre med avokado. Detta tack vare avokadons antibakteriella och antioxidativa egenskaper. Det finns också visst stöd för att avokado skulle kunna förebygga cancer i munhålan.

Så här kan du enkelt smyga in mer avokado i kosten:

 • En halv mosad avokado (eventuellt kryddad med lite salt och peppar) är en god och nyttig ersättning för smör och pålägg på mackan.
 • Använd väl mogen avokado i smoothie, det smakar gräddigt och gott!
 • Ersätt majonnäs och feta salladsdressingar med avokado.
 • Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen