Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 18 februari 2019

Därför ska du äta mer fisk

Svenskarna bör äta mer mat från havet. Så som vi gjorde förr. Det skulle gynna både vår hälsa och miljö, menar svenska forskare.

 Mormor kunde laga god mat av fisksorter som vi rynkar på näsan åt i dag. Det måste vi sluta med, menar forskarna.
Mormor kunde laga god mat av fisksorter som vi rynkar på näsan åt i dag. Det måste vi sluta med, menar forskarna. FOTO: Istock

Fisk, skaldjur och alger är nyttigheter från havet som vi äter alldeles för lite av. Det menar svenska forskare som försöker klura ut hur vi smartare ska kunna ta vara på havets läckerheter, rapporterar SVT.

Bra för hälsan

Men inte bara för vår hälsas skull – fisk och skaldjur kan skydda oss mot både hjärtsjukdomar och övervikt – utan även för miljöns skull. För vi har inte råd att rynka på näsan åt bra mat, menar forskarna.

Lära från förr

Och här har vi en hel del att lära från förr, påpekar Kristina Bergman på det statliga forskningsinstitutet Rise, Research Institutes of Sweden. För hur många nu för tiden lägger mört, braxen, skarpsill och skrubbskädda på tallriken? Traditionella matfiskar som i dag kastas över bord eller blir till djurfoder och biogas.

Mormors kokbok

Kristina Bergman påminner om att gamla tiders kokböcker har gott om recept med både braxen och mört som ansågs vara fin matfisk. Så vill du vara riktigt modern, miljömedveten och hälsosmart så är det mormors fiskrecept som gäller.

Gifter i fisken

Men dagens fisk kan i vissa fall ha förhöjda värden av gifter som kvicksilver, dioxin och PCB. Dessa fisksorter bör man äta högst två till tre gånger i veckan, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Här kan du läsa om vilka fisk som är ok att äta och vilka du ska vara försiktig med.

Läs också: Forskning: Vi måste äta mindre kött – som på mormors tid

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen