Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 15 februari 2017

Därför ska du dricka citronvatten varje dag!

Drick ett glas citronvatten varje morgon! Och fortsätt resten av dagen. Här är 5 skäl till att vår suraste och gulaste frukt är supernyttig!

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Citronen har fått renässans som superfrukt! Att dricka varmt citronvatten på morgonen är den senaste hälsotrenden! Pressa en hel eller halv citron i glas med varmt vatten (snällare mot magen) och drick det första du gör. (Vänta dock med tandborstningen en halvtimme efter, då syrlig mat och dryck mjukar upp emaljen).

Sedan är bara att fortsätta med citron resten av dagen. Droppa citronsaft och/eller riv skalet (helst ekologiskt) över salladen eller yoghurten. Ett smart tips för att ta tillvara hela citronen, fruktkött, saft och skal, att frysa den. Då är hela citronen lättare att riva.

5 hälsoskäl till att frossa i citron:

1. Höjer immunförsvaret

En citron ger 66 procent av dagsbehovet av C-vitamin, en av de viktigaste antioxidanterna. Citron anses också sänka PH-halten i kroppen vilket kan minska risken för låggradiga inflammationer.

2. Kan minska risken för bröstcancer

I det sura i citroner finns limonoider, kraftfulla flavonoider som i studier visat sig kunna motverka och även krympa tumörer, särskilt vid bröstcancer.

3. Sänker blodsockret

Att dricka citronvatten eller ha citron i salladsdressingen kan sänka GI-värdet i en måltid med upp till 30 procent. Orsaken är att sur mat som vinäger (som det forskats mer på) gör att magsäcken tömmer sig långsammare och därmed ger en långsammare höjning av sockerhalten i blodet.

4. Sänker kolesterolet

En studie på djur visar att pektinet i citronskal har en kolesterolsänkande effekt. Ett bra sätta att få i sig skalet är att riva det och smula över yoghurt, sallad eller annan mat.

5. Stimulerar kroppens reningssystem

Precis som besk mat anses sura livsmedel kunna stimulera produktionen av vissa enzymer och hjälpa kroppens eget reningssystem, främst njurarna. Citron anses kunna minska risken för njursten och gikt.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen