Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 16 november 2018

Därför ska du duscha på kvällen

En uppiggande dusch är för många synonym med en bra start på dagen. Men faktum är att kvällen kan vara en bättre tid att svabba av sig på.

 Duschar du på morgonen eller kvällen? Kanske är det läge att tänka om! En kvällsdusch är egentligen bättre för kroppen.
Duschar du på morgonen eller kvällen? Kanske är det läge att tänka om! En kvällsdusch är egentligen bättre för kroppen. FOTO: Istock

Med sömngrusiga ögon stiger du upp ur den varma sköna sängen och går raka vägen till duschen. Vattenångorna sprider sig i badrummet och du känner dig redo för en ny dag. Så ser det ut för många och visst är det härligt med någonting som får oss att piggna till.

Den brittiska tidningen Daily Mail beslöt sig för att ta reda på om denna vana är helt optimal.

Fördelar med att duscha på kvällen

Det visade sig finnas flera fördelar med att i stället duscha på kvällen.

Forskning visar att en dusch minskar nivån av hormonet kortisol som bekämpar infektioner och reglerar blodsockret. Hormonet utsöndras under dagen av binjurarna som svar på stress. När du duschar och nivåerna sjunker får du lättare att slappna av inför läggdags.

Duscha bra för sömnen

Duschen får även din kroppstemperatur att stiga. När din kroppstemperatur efter cirka en och en halvtimme börjar sjunka igen skickas signaler till kroppen att somna in.

En varm dusch får dessutom effekten att dina muskler slappnar av och spänningar från dagen släpper. Kort sagt är en kvällsdusch bra för dig som har svårt att sova.

Läs också: Skaka och vädra alltid dina sängkläder – och slipp kvalstren!

Motverka kvalster

När du har för vana att gå och lägga dig nyduschad förlänger du hållbarheten på dina sängkläders fräschör. På våren och sommaren samlas mycket pollen i hud och hår, genom att skölja av det undviker du ansamlingar på kudde och täcke. Lösa hudflagor får också en chans att spolas av vilket minskar den festmåltid kvalster avnjuter varje natt.

Tvätta alltid ansiktet

Samtidigt påpekar artikelförfattarna att om en morgondusch får dig pigg och glad är det god idé att fortsätta så. Duschar du snabbt, i max 10 minuter, går det bra att ta två om dagen, menar hudexperter Daily Mail talat med.

Innan du lägger dig är det viktigt att oavsett dina duschvanor tvätta ansiktet. Under dagen utsöndrar huden oljor samt drar till sig smuts och partiklar som kan orsaka infekterade, finniga utbrott.

Källa:Daily Mail

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen