Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 4 februari 2019

Det här är påstådda hälsoeffekterna av kombucha

Har du provat att dricka kombucha? Tedrycken blir allt mer populär i Sverige och den sägs också ha hälsofrämjande effekter.

 Det finns en rad påstådda hälsofördelar med den jästa tedrycken från Kina.
Det finns en rad påstådda hälsofördelar med den jästa tedrycken från Kina. FOTO: Istock

Kombucha är tedrycken som under jäsning blir mer syrlig. Historien om drycken går långt tillbaka i tiden. De äldsta spåren är 2200 år gamla och kommer från norra Kina.

På senare år har drycken fått ett rejält uppsving och produceras nu även i liten skala i Sverige.

Så framställs kombucha

Drycken framställs genom att sötat te får jäsa med olika bakteriekulturer. Sockret omvandlas till ättiksyra under processen och en syrlig dryck skapas. Jäsningen ger en frisk smak, och många producenter väljer också att smaksätta sin kombucha.

Hälsofördelar med kombucha

Under ett par års tid har intresset för drycken vuxit i Sverige. Den sägs ha en hel del hälsofrämjande funktioner. Det är ännu inte vetenskapligt bevisat, men de positiva effekterna som kombuchan påstås ge är följande:

Detoxa med kombucha

Antioxidanterna rensar kroppen på skadliga ämnen och framför allt ska kombuchan vara bra för levercellerna.

Kombucha och matsmältning

Även här är det antioxidanterna som gör verkan. Kombuchan innehåller även välgörande enzymer och probiotika som sägs ha en positiv effekt på matsmältningen och mag- och tarmhälsan.

Järn och b-vitamin i kombucha

Kombucha innehåller mycket järn och b-vitamin. Ett förbättrat järnintag bidrar bland annat till att kroppen blir bättre på syresättning och det ökar i sin tur energiproduktionen för kroppens celler.

Läs också: Kvarg – allt du behöver veta

Boosta immunförsvaret

C-vitaminer, antioxidanter och probiotika sägs tillsammans ge immunförsvaret en boost på naturlig väg.

Kombucha och artros

Den jästa tedrycken har en hel del glukosaminer i sig och det ökar produktionen av hyaluronsyra. Det sägs i sin tur leda till att smärtan från artros minskar.

Viktnedgång av kombucha

Kombucha har ett högt innehåll av ättiksyra (likt äppelcidervinäger) och polyfenoler, som båda har visat sig bidra till att öka viktminskning. Här krävs dock mer forskning innan det går att slå fast att kombuchan bidrar på det sättet.

Källa: Wisemindhealthybody.com, Kurera.se.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen