Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 27 augusti 2019

Därför ska du prata högt för dig själv

Har du svårt att få saker gjorda? Prata högt för dig själv. Det kan göra dig både smart och effektiv, visar forskning.

Brukar du prata högt för dig själv? Bra, fortsätt med det. Det har nämligen inte det minsta med galenskap att göra – tvärtom. Att prata för sig själv kan i stället vara ett tecken på att du är smart och får saker gjorda, visar spännande forskning.

Diskningen blir gjord

Så om du högt säger ”nu ska jag diska”, i stället för att bara tänka tanken, ökar chansen markant för att du faktiskt får diskningen gjord.

Samma sak om du högt påminner dig om något du inte får glömma. Då ökar chansen för att du kommer ihåg, enligt en annan forskningsrapport.

Ökar inlärningen

Det här är något som barn är bra på. När ett barn ska lära sig knyta sina skor så pratar det ofta högt för sig själv om hur det går till. På så vis blir inlärningen mer effektiv.

Läs också: Därför rabblar du syskonens namn innan du säger rätt

Ställ dig framför spegeln

Och om du pratar om dig själv i tredje person så blir effekten ännu större, menar forskarna. Även när det gäller att peppa sig själv.

Så ställ dig framför spegeln och säg ”du kan” eller ”detta klarar du.” Ditt självsmicker kommer göra att du troligtvis också kommer att lyckas.

Du känner dig snyggare

Prova också att peppa din spegelbild genom att säga ”du är så himla snygg”. Stämmer forskarnas resultat så kommer du också att känna dig supersnygg.

Läs också: Sluta älta! Gör så här

Källor: livescience.com, Bangor Universitet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen