Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 6 september 2017

Därför vill staten veta allt om ditt sexliv

Du kan vara en av 50 000 i Sverige som är utvald att svara på mer eller mindre intima frågor om ditt sexliv. Här får du veta varför.

 En ny undersökning ska kartlägga svenskars sexvanor.
En ny undersökning ska kartlägga svenskars sexvanor. FOTO: fotostorm

Hur ofta har du sex? Det är en av drygt 60 frågor om ditt sexliv som staten vill ha svar på. Därför skickar Folkhälsomyndigheten hem en enkät med sexfrågor till 50 000 slumpvis utvalda svenskar mellan 16 och 84 år.

Sex påverkar hälsan

Skälet till undersökningen, som görs på uppdrag av regeringen, är att få bättre kunskap om hur sexlivet påverkar vår hälsa. Detta ska ge nya förutsättningar att utveckla en bättre sjuk- och hälsovård. Även skolan ska kunna dra nytta av undersökningen.

– Vi frågar om hela alltet, från sexualitet och reproduktion till personernas rättigheter. Hur sexuallivet påverkar dem, deras hälsa och deras välbefinnande och om de har makt och bestämmer själva över sina sexliv, säger Louise Mannheimer, enhetschef på Folkhälsomyndigheten till Dagens Medicin.

Mer kunskap ger rätt stöd

Renita Sörensdotter är universitetslektor och forskare vid Uppsala universitet. Hon hoppas på att undersökningen ska leda till konkreta åtgärder, bland annat när det kommer till våld och övergrepp. Hon menar att en grundförutsättning för god sexuell hälsa är att man själv får och kan bestämma över sin sexualitet.

– Det behövs mer kunskap i skolan, äldreomsorgen och vad gäller personer med funktionsnedsättningar, säger hon.

Skillnader i landet

Studien kommer även att belysa sexuella skillnader mellan olika regioner.

– På så sätt kan man hitta och lyfta fram de grupper och områden i landet som är i behov av riktade hälsofrämjande insatser, säger hon.

Detta vill staten veta (bland annat)

• Vad vi vet om sex och reproduktion.

• Diskriminering kopplad till sex.

• Förtryck och ojämlika maktförhållanden mellan könen.

Fakta om sexundersökningen

• Sexundersökningen går under benämningen SRHR.

• SRHR står för ”Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter” och handlar om människors lika möjligheter, rättigheter och förutsättningar att utan tvång, våld eller diskriminering kunna bestämma över sin egen kropp och ha ett säkert och tillfredsställande sexualliv.

• Till rättigheterna hör bland annat rätten till abort, tillgång till preventivmedel, sexuell upplysning och reproduktiv hälso- och sjukvård, samt frihet från tvångssterilisering eller bestraffning eller förtyck på grund av sin sexuella identitet.

• Studien genomförs i samråd med högskolor, universitet, RFSU och RFSL.

• Enkäten går ut till 50 000 personer i åldrarna 16–84 år under hösten 2017.

• Består av 60–70 frågor och uppges ta en kvart att besvara.

• Kan fyllas i på papper, på nätet eller i telefon.

• En första presentation av resultatet kommer att göras i maj nästa år. Under 2019 kommer det slutgiltiga resultatet att presenteras.

21 år sedan sist

Senast en motsvarande studie gjordes var 1996. Då tillfrågades knappt 3 000 personer. I den framkom bland annat att 10 procent av männen haft 29 eller fler samlagspartner, medan 10 procent av kvinnorna haft 15 eller fler samlagspartner.

Den aktuella undersökningen är bredare och har mindre fokus på sexuellt beteende på individnivå och mer på befolkningen i stort.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Regeringskansliet, Dagens Medicin

Läs också: De fyra S:en räddar ditt äktenskap

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen