Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 26 februari 2018

Bästa och sämsta huskurerna från förr!

Nej, det var inte kul för sjuka förr! Även om flera av folkmedicinens huskurer har fått vetenskapligt stöd på senare år var andra direkt farliga.

 Gammaldags apotek med olika läkeörter. Bilden är tagen på Skansen för att illustrera folktro.
Gammaldags apotek med olika läkeörter. Bilden är tagen på Skansen för att illustrera folktro. FOTO: Richard von Hofsten

Gud nåde den som blev sjuk för några hundra år sedan. Då fanns knappt några läkare eller vetenskapligt utprovade mediciner tillgängliga.

I stället var de flesta hänvisade till traktens kloka gumma/gubbe eller till sina egna kunskaper. I bästa fall byggde huskurerna på läkeörter, av vilka många i dag har visat sig ha en viss medicinsk effekt.

Läs också: 3 gamla huskurer vi inte vill ha tillbaka

Vidskepelse bakom bot

 En "klok gumma" gör hembesök, som baserade sin vård på kunskap om läkeörter, men ofta även en dos vidskepelse.
En "klok gumma" gör hembesök, som baserade sin vård på kunskap om läkeörter, men ofta även en dos vidskepelse. FOTO: Richard von Hofsten

I sämsta fall byggde boten på ren vidskepelse, något som levde kvar en bit in på 1900-talet i flera trakter.

– I dag vet vi att många sjukdomar orsakas av virus och bakterier, men det visste man inte förr. Då trodde man att onda makter eller de underjordiska låg bakom, berättar Håkan Tunón, etnobiolog vid Centrum för biologisk mångfald i Uppsala.

Västernorrlands hembygdsmuseum har samlat flera berättelser om vidskeplig läkekonst. Som detta vittnesmål om ett ”offer” till småfolket för att slippa värk.

Man skrapar ihop lite guld, silver, mässing, tenn, koppar och olika små tygbitar och lindar in alltsamman i ett papper, går en bit bortifrån huset och kastar det baköver vänster axel – sedan går man därifrån utan att se sig om”.

Magiska tal

 Vitpepparkorn mot magsjuka, sju eller nio stycken, är en modern, vidskeplig kur.
Vitpepparkorn mot magsjuka, sju eller nio stycken, är en modern, vidskeplig kur. FOTO: Vinodkpillai, Istock

Andra ”kurer” var att knyta bort det onda med en ulltråd med nio knutar, eller hugga med en yxa hugga tre gånger på var sida om den ömmande leden,

– Det byggde ofta på de heliga talen, tre, sju eller nio som ansågs ha en särskild kraft. Det finns fortfarande kvar exempel på sådan andlighet i dag. Som kuren mot magsjuka, då man ska äta sju eller nio vitpepparkorn för att slippa bli sjuk, säger Håkan Tunón.

Växtämnen i medicin

 Gamla medicinaskar, några för värktabletter med acetylsalicylsyra.
Gamla medicinaskar, några för värktabletter med acetylsalicylsyra. FOTO: Andr Maslennikov /IBL Bildbyrå

Den andra stora grenen inom folkmedicinen var läkeörter. Flera gamla örtkurer har fått vetenskapligt stöd genom åren och läkeämnena har ingått i läkemedel eller kopierats och framställts syntetiskt.

Salicylsyran i älggräs till exempel, är grunden till acetylsalicylsyran i värktabletter som Magnecyl och Treo.

 Medicinalväxter fanns förr på apoteken, men har i dag trängts ut av moderna läkemedel.
Medicinalväxter fanns förr på apoteken, men har i dag trängts ut av moderna läkemedel. FOTO: AlexRaths Istock

Flera hjärtmediciner utvanns förr ur läkeväxter, som digitalis och belladonna. Jan G Bruhn är farmakolog med mångårigt intresse för läkeväxter.

Han minns att det fortfarande på 1950- och 1960-talen fanns läkeörter att köpa på apoteken.

– Det var till exempel blåbärsextrakt som användes mot diarré, linfrön mot magbesvär, kamomillte mot magkatarr eller lätta sömnbesvär, berättar han.

Dessutom fanns rester av det tidiga 1900-talets ”patentmediciner”, ett slags industriellt framställda huskurer i färgglada flaskor och burkar.

Läs också: Magkatarr – känn igen symtomen

Patentmediciner fanns kvar

 Sloan´s liniment är ett gammeldags preparat.
Sloan´s liniment är ett gammeldags preparat. FOTO: Henk Albert de Klerk

Enligt reklamen kunde de bota både det ena och det andra.

– Det kunde vara tinkturer och örtsalvor som var hjärtstärkande eller hjälpte mot ledvärk. Hoffmans droppar och Sloan´s liniment var några klassiska märken, säger han.

Under 1970-talet exploderade utvecklingen inom läkemedelsindustrin och apoteken tog in nya, vetenskapligt utvärderade mediciner och slängde ut de gamla örtmedicinerna ur sortimentet.

– Det är ganska synd egentligen, för flera av läkeörterna har i dag visat sig ha effekt på lindrigare åkommor, ofta minst lika bra som många receptfria egenvårdsmedel, säger Jan G Bruhn.

Läs också: 5 gamla huskurer som fungerar!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen