Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 18 april 2017

De fyra S:en räddar ditt äktenskap!

Familjerådgivaren Marianne Olsson har hjälpt krisande par i över 25 år. Hon har hittat en modell som är nyckeln till en lycklig relation: De fyra S:en!

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

Förra året slutade 24 300 äktenskap i Sverige med skilsmässa, enligt SCB, Statistiska Centralbyrån. Hälften av dem hade varat kortare än åtta år och en fjärdedel bara 3-5 år. Sannolikt är många av de frånskilda småbarnsföräldrar.

– Man brukar säga att det främst är i två faser av äktenskapet som människor söker hjälp. Den ena är när man just blivit föräldrar och den andra när barnen flyttar ut, säger Marianne Olsson.

Omställning med barn

Särskilt småbarnsåren är en tuff press på äktenskapet. Det är en stor omställning att få sitt första barn och bilda familj.
– Det innebär enorma förändringar. Från att ha varit två individer som haft tid både för varandra och sina egna intressen, styrs plötsligt tillvaron till 99 procent av ett spädbarn som är helt beroende av en och behöver all uppmärksamhet, säger Marianne.
– Om man inte tar hand om sin tvåsamhet och bara lever för och genom sina barn brukar nästa stora kris komma när barnen flyttar hemifrån. Då kan den andre nästan blivit en främling, man vet inte hur man ska leva ihop, fortsätter hon.

Har sett ett mönster

Marianne är verksamhetschef för S:t Lukas i Kronoberg, en mottagning för psykoterapi, familjerådgivning med mera som ligger i Växjö. Genom åren har hon haft många hundra krisande par i rådgivning och har sett ett mönster utkristallisera sig.
– Det är jag inte ensam om. Flera internationella studier har vaskat fram ett par faktorer som gör att ett äktenskap håller. De finns förenklade en modell kallad ”de fyra S:en” som faktiskt är väldigt användbar.
– Man kan använda den lite som en checklista för sitt förhållande. Fungerar de fyra områdena så brukar förhållandet också fungera, säger hon.

De fyra S:en

1. Skratt

Att det är nöjsamt att vara med varandra. Försök behålla den goda stämning som ni hade från början. Vad tyckte ni var kul då? Vad skrattade ni åt? Hitta på saker som är roliga, ha kul ihop. Titta på en rolig film, skratta tillsammans – försök se livet och vardagen lite från den komiska sidan. Det gör oss mer förlåtande och tillåtande.

2. Samtal

Minns hur ni pratade med varandra i början, hur nyfikna ni var på varandra – försök att behålla det. På kvällen -samla dagen, checka av den andre, intressera dig; vad vill han/hon berätta? Prata om livet, jobbet, världsläget, med mera. Håll samtalet mellan er levande. Lär er en grälteknik, så att ni kan prata även om problem och irrationer utan att ni skadar förhållandet i grunden.

3. Samvaro

Att göra saker tillsammans och finna glädje i det. Även om man är mitt uppe i småbarnsåren gäller att vara med varandra den lilla tid som blir över. Inte fokusera på något annat samtidigt, som TV eller datorn. När barnen blir äldre, kanske ta en promenad ihop varje kväll, åka bort en helg bara ni två eller göra något annat gemensamt. Ha ett gemensamt projekt av något slag.

4. Sex

Jätteviktigt att paret hittar varandra sexuellt. Men själva samlaget är bara en liten del, resten är annan fysiskt närhet, Tänk på ett nyförälskat par – den närhet, beröring och ögonkontakt de har. Den kroppsliga kontakten håller förälskelsen vid liv. Sex är också parets privata del, som handlar om tillit och därför slår sexuell otrohet så hårt i relationen.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen