Den antiinflammatoriska maten som kan förlänga ditt liv
Antiinflammatorisk kost är nyckeln till ett långt liv. Det visar ny svensk forskning. Här får du veta vilken mat du ska välja.
Du har de gener du har, dem kan du inte påverka. Däremot kan du påverka vad du stoppar i dig. Och det du äter och dricker påverkar i allra högst hur länge du lever.
Det framkommer i en stor studie där 70 000 svenskar har ingått, rapporterar Unt.
Kosten påverkar dödligheten
Deltagarna i studien fick redovisa vad de åt och drack i en stor enkät. Efter 16 år följdes personerna upp av forskarna.
Det de upptäckt var att 16 000 av de 70 000 deltagarna hade dött. Vad forskarna också kunde konstatera var att det fanns en koppling mellan livslängd och matvanor.
Lägre dödlighet
Dödligheten visade sig vara lägre bland deltagare som åt mycket antiinflammatorisk mat än bland dem som åt mat som ökar risken för inflammationer i kroppen.
Även rökning, som är kraftigt inflammationsframkallande, påverkade livslängden visar studien.
Sluta röka
Det första man ska göra om man vill leva länge är alltså att sluta röka. Men det gäller också att ta itu med sina matvanor och satsa på livsmedel som har en antiinflammatorisk inverkan.
Här nedan får du koll på vilken mat som är antiinflammatorisk och vilken mat som ökar risken för inflammationer i kroppen.
Läs också: Ny studie: Ämne i äpplen kan sakta ned åldrandet
Antiinflammatorisk mat
Detta ska du äta mer av:
- Frukt
- Grönsaker
- Fullkorn som exempelvis müsli och havregryn
- Raps- och olivolja
- Baljväxter
- Nötter
- Ost med låg fetthalt
- Te
- Kaffe
- Choklad
Läs också: Antiinflammatorisk uppåtshot – så enkelt gör du bästa hälsokicken
Mat som kan öka inflammationer i kroppen
- Rött kött
- Chips
- Läsk och saft
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.