Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 28 november 2016

Den röda supermaten – 9 anledningar att äta rödbetor

Från halvtrist rotfrukt till trendig supermat. Rödbetor är sprängfyllda med nyttigheter och bäst hälsoeffekt har betorna om de intas råa. Här är nio anledningar att äta den djupröda höstdelikatessen.

1. Rödbetor sänker ditt blodtryck

Att dagligen dricka en kopp rödbetsjuice har visat sig ge betydligt lägre blodtryck hos patienter med högt blodtryck och kan ge samma effekt som att äta blodtryckssänkande medicin, enligt forskare från Queen Mary University of London.

2. Ger muskelförbättrande effekt

Flera studier pekar i samma riktning – rödbetor påverkar vår uthållighet positivt. Rödbetor innehåller höga halter av nitrat som påverkar kroppens syreupptagning vilket gör att kroppen behöver mindre syre och kan använda det mer effektivt, vilket gör att man helt enkelt blir uthålligare.

3. Hjälper mot förstoppning

Rödbetan innehåller kostfibrer som vi behöver av flera anledningar, bland annat för att få fart på tarmarna, vilket är bra vid förstoppning.

4. Minskar sötsug

Rotfrukter och rödbetor är mycket fiberrika. Fibrer ger en bra mättnadskänsla och är positivt för bland annat mag- och tarmfunktionen. Fibermängden ser också till att långsamt höja blodsockret vilket gör att vi håller oss mätta längre och sötsuget minskar.

5. Bra för huden

Huden påverkas i allra högsta grad av vad vi stoppar i oss. Och rödbetor är laddade med näringsämnen som förebygger och förhindrar både ålderstecken och inflammationer som exempelvis akne.

6. Driver ut slaggprodukter

Rödbetor innehåller aminosyran metionin som hjälper kroppens eget reningssystem, som leverns avgiftningsarbete. De höga halter av flavonoider tros också förbättra leverns funktion.

7. Får bättre immunförsvar

Rödbetor är fyllda med flera vitaminer som stimulerar ditt immunförsvar. Och rödbetans röda färgämne, antioxidanten betacyanin, tros både skydda och stärka celler och dessutom stärka immunförsvaret.

8. Förbättrar PH-balansen

Ett högt intag av socker och snabba kolhydrater kan leda till att kroppens PH-värde sjunker. Då kan rödbetor hjälpa till att stabilisera PH-värdet. Genom mer basisk föda minskar både sötsug och inflammationer uppstår inte lika lätt i kroppen.

9. Blir mer motståndskraftig mot infektioner

I rödbetor finns det mineraler och fytokemikalier som dämpar inflammationsprocesser i kroppen, aktiverar immunförsvaret och gör att man blir mer motståndskraftig mot bakterier och infektioner.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen