Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 13 november 2018

Det kan bajset berätta om din hälsa

Fast, mjukt eller jättelöst? Brunt, svar, rött eller blekt? Ditt bajs kan ge dig en bra hint om ditt hälsotillstånd.

 Toabesöket kan tala om hur du mår. Här får du veta hur.
Toabesöket kan tala om hur du mår. Här får du veta hur. FOTO: istock

Generellt kan man säga att en hyfsat mjuk men väl sammanhållen och brunfärgad korv är det optimala bajset. Du och din mage mår troligtvis bra om avföringen ser ut så. Särskilt om den också glider ut utan större besvär.

Här är några varianter att hålla koll på:

Bajset sjunker

En annan sak att hålla lite koll på är om bajset sjunker. Jo, faktiskt. Flytande bajs kan tyda på att tarmen inte tar upp näring som den ska. Grundorsakerna kan vara flera, till exempel överkänslighet mot gluten eller laktos.

Lös mage

Tillfälligt lös mage kan bero på en virus- eller bakterieinfektion. Går besvären över på några dagar finns ingen anledning till oro.

Läs också: Bli av med dina magproblem – 9 bra tips som fungerar

Kluttar eller diarré

Bajs som kommer i lösa kluttar, eller diarré, är också tecken på att allt inte står rätt till i magen. Även där kan det handla om överkänslighet av något slag om det händer ofta.

Förstoppning

Hårt bajs som man får pressa ut med möda är lika med förstoppning. Bajset kan komma ut i små, kompakta klumpar eller hårda korvar. Oftast beror det på underskott av vätska och fibrer. Lösningen är då att få i sig mer av bådadera. Drick vatten och ät till exempel grönsaker, frukt och fullkornsprodukter. Tänk på att motion är ett sätt att få fart på tarmen. Det finns även kosttillskott och receptfria läkemedel som kan avhjälpa förstoppning.

Läs också: Förstoppning? 12 sätt att råda bot på trög mage

Inslag av slem i avföring

Lite slem i bajset utan andra symtom är inget konstigt. Men om det rör sig om större mängder och i kombination med magsmärtor, blodblandat bajs, viktnedgång, diarré eller förstoppning är det bäst att söka vård.

Så ofta ska du bajsa

Hur ofta man behöver bajsa är naturligtvis individuellt, men allt mellan max tre gånger per dygn och minst tre gånger i veckan räknas som normalt. Mår man bra finns sällan anledning till oro även om man har ett annat avföringsmönster.

Den färgen ska bajset ha

Ditt bajs kan variera i färg. Här är tre färger som kan innebära att allt inte står rätt till.

1. Röd/blodfärgad avföring

Blod i bajs kan se lite olika ut. Ibland är det ljusrött och ibland mörkare. Det kan också vara så att man bara ser blodet på toapappret eller i toaletten.

Ofta kommer det blod på grund av hemorrojder eller en spricka eller ett sår i ändtarmsöppningen. Det är inte farligt och blodet är då ljusrött.

Kommer det blod av andra orsaker är det säkrast att kolla upp hos läkare vad det beror på. Om du lider av någon sjukdom är det viktigt att få en diagnos och behandling.

Har du ätit till exempel blåbär, rödbetor eller järntabletter kan bajset få en mörkare nyans som påminner om blod.

2. Mörk/svart avföring

Blod från ett blödande magsår kan göra bajset svart. Ofta har man då också ont i övre delen av magen.

3. Blek/beigeaktig avföring

Det är ovanligt, men mycket ljust bajs i kombination med andra symtom som till exempel mörk urin, hudklåda, feber, magsmärta och viktnedgång kan tyda på lever- eller gallgångscancer. De flesta som drabbas är över 65 år.

Läs också: Forskaren: 9 skitviktiga fakta du måste veta om tarmen

Då ska du söka vård

• Om du blöder kraftigt från ändtarmen, lider av blodiga diarréer eller har blod i bajset och tar blodförtunnande medicin.

• Om du har försökt att behandla avföringsbesvär själv utan framgång.

• Om du är över 45 år och bajsets konsistens och utseende ändras, till exempel om du plötsligt ofta blir hård eller lös i magen.

Källor: 1177.se, cancerfonden.se, rahfo.se, apoteket.se, kry.se.

Läs också: Tarmens 7 värstingar – detta ska du undvika!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen