Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 15 augusti 2017

Caroline balanserar stenar och minskar sin stress

Det är inget som går att stressa fram och det får tankar att tystna. Att balansera stenar ovanpå varandra är det bästa Caroline vet och skänker henne total harmoni.

 – Jag vet inte varifrån idén kommer, utan blev själv inspirerad för många år sen av en Michael Grab på instagram som balanserar stenar, säger Caroline.
– Jag vet inte varifrån idén kommer, utan blev själv inspirerad för många år sen av en Michael Grab på instagram som balanserar stenar, säger Caroline. FOTO: Privat

Stenarna som trotsar gravitationslagen. För den oinvigde ser det näst intill omöjligt ut kanske till och med som en illusion, fejk – men nej! Att få en tung, otymplig sten att balansera på en spets, ovanpå en annan sten är fullt möjligt och ses av dem som utövar akten som ren och skär konstform och meditation.

Caroline Eriksson, 26, bor i Petalax i svenska Österbotten (västra Finland) och har balanserat stenar i flera år och bloggar om det på www.sevendays.vasabladet.fi.

Hon och tycker alltid att det är en kittlande utmaning.

De faller – förr eller senare

– Varje tillfälle innebär att man måste göra något nytt. Det handlar om att våga chansa och skapa något vackert, även om risken alltid finns att det faller. För det gör de till sist.

Caroline går gärna till ett särskilt smultronställe vid vattnet när det är dags att balansera.

Det enda som räknas där och då är att få stenen att just balansera, det tvingar sinnet att rensa bort alla andra tankar i huvudet.

 – Samtidigt som jag balanserar stenar fotograferar jag även mig själv med kamera och fjärrutlösare, och bilder publicerar jag sedan på min blogg, säger Caroline.
– Samtidigt som jag balanserar stenar fotograferar jag även mig själv med kamera och fjärrutlösare, och bilder publicerar jag sedan på min blogg, säger Caroline. FOTO: Privat

Effektiv stresshantering

Blicken är fokuserad, andhämtningen stilla.

Försiktigt staplar hon stenarna en efter en – på varandra.

Det går inte att jäkta eller att tänka på en tid att passa. Visst låter det som den bästa stresshanteringen och den går att utöva var du än befinner dig!

– Jag går på känsla och tar oftast de stenar som är närmast. Det har ingen betydelse vilken färg eller form de har, alla går att balansera bara man har tålamod och vågar testa sig fram.

Stort tålamod

Det handlar ibland om en tiondels millimeter och riktig fingertoppskänsla att få en sten att hitta balansen, eller att få två stenar att balansera beroende av varandra. Det är små, små rörelser som är avgörande – och ett imponerande tålamod. Ibland är det klart på ett par minuter. Ibland tar det en hel timme att få till balanseringen.

 Vid första anblicken är det lätt att tro att det är omöjligt, men att balansera stenar på varandra är något alla kan testa.
Vid första anblicken är det lätt att tro att det är omöjligt, men att balansera stenar på varandra är något alla kan testa.

Caroline utför konsten så ofta hon hinner, året runt.

– Även om det är svårare att hitta stenar på vintern som inte är fastfrusna. Jag har stått och hackat fram stenar som varit fastfrusna i isen, bara för konstens skull, säger hon och fortsätter:

– Nu för tillfället bygger jag hus med min sambo, så husbygget tar upp den mesta av tiden. Men jag har massor av stenar vid vår tomt, så de kommer jag att balansera i framtiden.

Läs också: Bättre livskvalitet: Total mindfulness i 3 steg

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen