Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 10 augusti 2016

Detoxa badrumsskåpet! 9 steg som räddar dig och miljön

Vet du vad du smörjer in dig med? Många hygienprodukter innehåller ämnen som misstänks vara allergena och hormonstörande. Minska riskerna för din egen – och naturens – hälsa genom dessa 9 enkla steg.

FOTO: Istockphoto

Schampo, kroppsskrubb, deodorant, kräm, parfym, hårolja, smink, brun utan sol… I en studie genomförd i Storbritannien för ett par år sedan konstaterades att den genomsnittliga brittiska kvinnan använder 515 kemikalier per dag.

Hur motsvarande siffra ser ut i Sverige är oklart – men tydligt är att vi genom hygienprodukter och kosmetika exponerar oss själva för många kemikalier – och vi applicerar dem direkt i våra hår och på vår hud.

Med duschvattnet spolas många miljögifter ut i havet – och när de väl hamnat där är de svåra att fånga upp igen. All sorts nedskräpning av havet måste förebyggas – och en stor del av detta arbete börjar i ditt badrum!

1. Dra ner på antalet produkter

Räkna antalet hygien- och skönhetsprodukter i ditt badrumsskåp. Kanske bör du fråga dig hur många olika slags krämer du egentligen behöver?

Huden är kroppens största organ och vissa ämnen från det du tvättar, parfymerar och smörjer in dig med sägs senare kunna mätas i ditt urin. Gör ett medvetet urval redan genom att välja bort ett antal onödiga produkter!

2. Välj parfymfritt

Enligt vissa kan det finnas ämnen i parfym som är allergiframkallande, påverka fertiliteten och störa hormonerna. Välj parfymfritt om du vill vara säker på att undvika dessa risker.

3. Syna innehållsförteckningen

Det är inte lätt att vare sig känna till eller spåra alla farliga ämnen. Parabener och ftalater är vanligt förekommande miljögifter i hygien och kosmetika, som också misstänks vara hormonstörande.

Vissa av dessa är inte alltid upptagna i innehållsförteckningen men om du ser propyl- och butylparaben – undvik! Andra ämnen som man bör försöka undvika är silikoner som misstänks vara cancerframkallande och triclosan som klassats som miljöfarligt.

4. Köp miljömärkt

Produkterna i ditt badrumsskåp behöver granskas noga. Om du köper miljömärkt vet du att myndigheternas höga krav på kemikalieinnehållet har tillgodosetts. När du köper schampo och tvål, titta efter Bra miljöval eller Svanen.

5. Undvik mikroplast

Mikroplaster kan bära med sig höga halter av miljögifter. Eftersom de kan finnas i tandkräm, peelingkräm, deodoranter och raklödder så spolas de ut i havet och kan hamna i fiskar, sjögurkor och valar.

När plast väl har hamnat i havet är det svårt att få bort och det tar flera hundra år för naturen att bryta ned, vilket sker långsamt genom att plasten bryts ned i allt mindre bitar.

Undvik mikroplaster genom att titta på innehållsförteckningen innan du köper hygienprodukter. Står det polyeten – PE – så innehåller den mikroplast. Välj istället kroppsskrubbar baserade på naturliga ingredienser såsom socker eller havssalt.

6. Kolla i sminkväskan

I en undersökning utförd av Naturskyddsföreningen hittades högflourerade ämnen i produkter som puder, underlags- och hudkrämer, ögonpennor och ögonskuggor. Högflourerade ämnen – också benämnda som PFAS – bör undvikas då de misstänks vara hormonstörande och cancerframkallande.

De har dessutom kopplats till leverskador, samt ha negativ påverkan av immunförsvaret och möjligheten att kunna få barn. För att veta om ett smink innehåller högflourerade ämnen, leta i innehållsförteckningen efter ”PTFE”, ”perflour…” eller ”poly…fluor”, där ”… ”står för något annat ämne, exempelvis ethyl.

Det kan också vara bra att se upp med smink som dammar nära munnen och näsan – dessa kan innehålla nanopartiklar. Dessa är så små att de tar sig igenom cellmembran – och när du andas in tar dig sig ner till lungorna.

Nanopartiklar finns i smink och solsprejer och du kan ibland se just ordet ”nano” på förpackningen.

7. Lämna in mediciner

Ämnen från läkemedel sprids i vår natur – helt i onödan. Vissa av dem kan orsaka hormonella förändringar hos fiskar och groddjur. Genom att samla ihop och lämna in de mediciner du inte använt till apoteket, hjälper du till att begränsa spridningen av dessa miljöskadande ämnen. Det kan vara tabletter, flytande läkemedel, stolpiller såväl som salvor.

Tänk på att lämna in även vissa pulverinhalatorer och plåster som kan innehålla aktiva läkemedelssubstanser. Apoteken tar hand om och oskadliggör medicinerna på ett för miljön säkert sätt.

8. Städa rätt

Ibland räcker städningen långt med bara hett vatten, grön såpa och en mikrofibertrasa. Toaletten kan du desinficera med ättika. Om du måste ta till något starkare medel, välj ett som är miljömärkt.

9. Gör egna skönhetsprodukter

Det fina mängder av recept på hur du kan koka ihop din egen hudkräm eller kroppsskrubb på naturliga ingredienser med exempelvis oliv- eller rapsolja, havssalt och avokado. Testa dig fram och upptäck att naturen har mycket att erbjuda. Helt giftfritt!

Källa: Naturskyddsföreningen, Reuters

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen