Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 17 november 2016

Detta avslöjar 4 vanliga drömmar om din hälsa!

Du mår som du drömmer! Forskning visar att nattens drömmar kan avslöja vår fysiska och psykiska hälsa. Här är 4 exempel!

FOTO: Istock

Ofta är det tillfälliga saker, som kraftiga måltider sent på kvällen, stress och olösta konflikter, som orsakar konstiga drömmar och störd sömn. Men ibland kan drömmarna vara signaler på sjukdomar. Här är fyra exempel.

1. Livliga mardrömmar

Kan bero på hjärtproblem som krampartad och oregelbunden hjärtrytm enligt en svensk studie.  Även blodtrycksmedicinen betablockerare har mardrömmar som känd bieffekt  liksom sömnapné, alltså andningsuppehåll under sömnen, enligt en brittisk studie.

2. Bli jagad/attackerad i drömmen

Intensiva drömmar om att bli attackerad och jagad, kan vara ett tidiga tecken på sjukdomar i hjärnan som Parkinsons och Alzheimers sjukdom. Särskilt om man agerar ut drömmen, genom att sparka och röra sig kraftigt i sömnen enligt en dansk studie.

Drommarf.fall.webb

3. Drömmer om att man faller

Kan bero på lågt blodtryck, oftast helt normalt eftersom blodtrycket sjunker när man somnar. Men hos vissa kan trycket sjunka snabbare. Det finns också en slag falldröm som infaller just när man håller på att somna, då man rycker till kraftigt. Det kan i sällsynta fall vara ett tecken på narkolepsi.

4. Fler mardrömmar än vanligt

Kan vara tecken på depression visar en stor finsk studie. Enligt är det bar 2,9 procent av befolkningen i stort som regelbundet har mardrömmar, jämfört med 28,4 procent av dem som lider av depression. Att drömma mycket kan också bero på hormonförändringar eller att du fryser eller svettas.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen