Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 8 november 2019

Detta ska du fråga alla män på fars dag

Vill du visa din pappa, make eller kompis lite extra kärlek och omtanke? Det här enkla är det mest kärleksfulla du kan göra för honom.

 Lev hälsosamt och ta PSA-prov är två livsviktiga tips till alla män från Prostatacancerförbundet.
Lev hälsosamt och ta PSA-prov är två livsviktiga tips till alla män från Prostatacancerförbundet. FOTO: Istock

Strumpor, slipsar och tårtor i all ära, men det finns en sak du kan göra för din pappa som är ännu finare och viktigare: Ställ frågan ”Hur mår du, pappa?”

Mustaschkampen om prostatacancer

Uppmaningen är inspirerad av Prostatacancerförbundets kampanj Mustaschkampen som uppmärksammar Sveriges vanligaste cancersjukdom: Prostatacancer.

Livsstil för längre liv

Mustaschkampen vill uppmuntra pappor och andra män att lägga om till en sundare livsstil för ett längre liv. I dag lever män 3,5 år kortare än kvinnor som överlag har en hälsosammare livsstil.

Rekommenderar PSA-prov

Ett annat sätt att måna om din pappas hälsa är att peppa honom att ta ett enkelt blodprov i armvecket.

– Prostatacancerförbundet rekommenderar alla män som fyllt 50 år att ta ett PSA-prov*. Men ofta är det familjemedlemmar som slutligen får män att gå och testa sig, säger Torsten Tullberg, kampanjledare för Mustaschkampen.

Läs också: Prostatacancer: 7 viktiga frågor och svar

5 tips för ett längre liv

Tipsen kommer från Mustaschkampen och syftar till att uppmuntra män till en sundare livsstil.

1. Motionerna regelbundet

Regelbunden motion är det bästa receptet för ett långt liv. Du blir spänstigare, gladare, får bättre kondition och koncentrationsförmåga samt sover bättre.

2. Ät rätt och rök inte

Regelbundna måltider och en varierad kost med grönsaker och frukt eller bär till varje måltid – svårare än så behöver det inte vara. Undvik skräpmat och rök inte.

3. Stressa mindre

För mycket stress i långa perioder kan ge förhöjt blodtryck, minnes- och koncentrationssvårigheter samt i värsta fall hjärtinfarkt och utmattningssyndrom. Ta dig tid till återhämtning.

4. Tala om hur du mår

Många män är rädda att prata om sjukdomar och hälsa. Börja tala om din hälsa med dina kompisar/närmaste – då blir det lättare att lägga om till en hälsosam livsstil.

5. Ta PSA-prov om du är över 50 år

Om prostatacancer upptäcks tidigt går den att bota. Det är därför det är viktigt att ta PSA-prov, ett enkelt prov som tas på din vårdcentral.

Det här är PSA

*PSA (prostataspecifikt antigen) produceras i prostatakörteln och finns i högkoncentration i sädesvätskan. En del av ämnet kommer också ut i blodet. Om halten i blodet är högre än normalt kan det vara ett tecken på sjukdom i prostatakörteln och man går då vidare med ytterligare undersökningar.

Här kan du läsa mer om Mustaschkampen och Prostatacancerförbundet.

Läs också: Han vann kampen mot prostatacancern: Diagnosen blev en vändpunkt

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen