Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 18 oktober 2016

Diabetes: det här behöver du veta

Att leva med diabetes är tufft – oavsett om det handlar om diabetes typ 1 eller typ 2. Här reder Lena Insulander, diabetessjuksköterska, ut skillnaden mellan de båda sjukdomarna.

FOTO: Mostphotos

Diabetes typ 1 och typ 2 är två helt olika sjukdomar men med högt blodsocker som gemensam nämnare.

– Det är väldigt viktigt att inte blanda ihop diabetes typ 1 och typ 2. De har olika orsaker och är helt olika även ur behandlingssynpunkt, förklarar Lena Insulander, diabetessjuksköterska och handläggare i hälso-och sjukvårdsfrågor på Svenska Diabetesförbundet.

Kroppen slutar göra insulin vid typ 1

Vid typ 1-diabetes slutar kroppen bilda insulin. Det är en autoimmun sjukdom där kroppens egna ”städarceller” börjar bryta ner de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Och utan insulin kan vi inte överleva. 

– Därför måste en person med typ 1-diabetes tillföra insulin. Insulinet kan bara ges i injektioner, förklarar Lena.

I dag finns inga definitiva svar på varför en del människor drabbas av typ 1-diabetes. Sjukdomen kan därför inte förebyggas. Det går heller inte att träna eller äta bort sin typ 1-diabetes. I stället handlar det framförallt om att balansera mat och fysisk aktivitet för att förhindra kraftiga svängningar i blodsockernivåerna.

– För personer med typ 1-diabetes gäller samma råd som för resten av befolkningen: ät hälsosamt och rör på dig. 

Insulinet blockeras vid typ 2

Vid typ 2-diabetes bildar kroppen fortfarande insulin, men det finns ett insulinmotstånd som gör att mängden inte räcker till. 

– Insulinet ska se till att glukos, det vi mäter som blodsocker, kommer in i cellerna för att där användas som bränsle. Men vid typ 2 ”blockeras” insulinet så att det inte kan göra ett effektivt jobb, säger Lena.

Till skillnad mot typ 1-diabetes spelar ärftligheten stor roll vid typ 2. Bär man på anlag kan man påverka framtida sjukdom genom sina levnadsvanor. Det kan nämligen bidra till att förhindra eller skjuta upp sjukdomen. 

I stora drag handlar det om att motionera, äta hälsosamt, hålla normalvikt och undvika tobaksbruk. 

– Fysisk aktivitet är otroligt viktigt eftersom det ökar känsligheten för insulin. Sedan bör man ta fasteblodsocker 1-2 gånger per år, åtminstone efter 40 års ålder. Provet tas på vårdcentralen.

Flera olika behandlingar

Diabetes, oavsett typ, är en kronisk sjukdom som varar livet ut. Något botemedel finns inte, däremot behandling som förhindrar följdsjukdomar.

– Vid typ 1 används ett antal olika insuliner. Målet är att hitta en insulinbehandling som passar personen och som inte ger biverkningar i form av för lågt blodsocker.

När det gäller typ 2-diabetes finns ett otal olika behandlingsalternativ, ofta tabletter.

– Behandlingen kan inriktas på att öka den egna insulinproduktionen, minska insulinmotståndet, se till att insulinet hinner verka längre i kroppen, påverka vikten gynnsamt och så vidare, säger Lena.

Många behöver också insulin när de har haft typ 2-diabetes i några år.

Intensiv forskning

Diabetes är en av våra vanligaste folksjukdomar. Det finns sannolikt ett stort mörkertal, men Diabetesförbundet uppskattar att ungefär 450 000 svenskar är drabbade. Av dem har de flesta, runt 85-90 procent, typ 2- och övriga typ 1-diabetes.

Det forskas intensivt på diabetes. Forskningen är i första hand inriktad på att hitta vad som utlöser sjukdomen och på att stoppa upp den processen. Men den syftar också till att utveckla nya behandlingsmetoder.

– Det pågår till exempel försök med transplantationer av insulinproducerande celler vid typ 1-diabetes, nya smarta insuliner och artificiell bukspottskörtel, avslutar Lena.

5 vanliga tecken på diabetes

Symtomen vid typ 1- och typ 2-diabetes påminner om varandra. Men vid typ 1 kommer de vanligtvis hastigt, det kan gå på några dagar eller upp till några veckor innan man blir så sjuk att man söker vård.

Vid typ 2-diabetes kommer symtomen normalt smygande. Det är inte säkert att man söker vård för dem. I stället upptäcks diabetesen vid en rutinkontroll eller när man kollar blodsockret i samband med den andra urinvägsinfektionen på kort tid.

1.     Ökad törst och ökade urinmängder

2.     Trötthet och kraftlöshet

3.     Viktnedgång

4.     Upprepade infektioner, särskilt urinvägsinfektioner

5.     Synrubbningar

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen