Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 14 november 2016

Diabeteslarm: Var tionde svensk har förhöjt blodsocker – utan att veta om det

Enligt organisationen Diabetes Wellness är mörkertalet för förhöjt blodsocker stort. Detta ökar risken för flera allvarliga sjukdomar.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Diabetes är världens snabbast växande sjukdom. Också i Sverige ökar sjukdomen kraftig.

Den vanligaste diabetesformen är typ 2-diabetes och det är även denna diabetesform som ökar mest i Sverige.

Oupptäckt sjukdom

Dessutom är mörkertalet stort. Enligt insamlingsorganisationen Diabetes Wellness räknar man med att var tredje person med diabetes typ 2 i Sverige är oupptäckt.

De främsta orsakerna till att sjukdomen ökar hänger ihop med vår livsstil. För mycket mat och för lite motion leder till övervikt som i sin tur kan leda till typ 2-diabetes. Även ärftlighet kan spela en viss roll, men detta är ännu inte helt utforskat.

Risk för hjärtattack

Det som är utmärkande för diabetes är att blodsockernivån i blodet är för högt. Detta beror på att kroppen har problem med att reglera hormonet insulin som tillverkas i bukspottkörteln.

Det är viktigt att upptäcka diabetes i så tidigt som möjligt. Risken att drabbas av en hjärtattack är nämligen dubbelt så stor för en person med diabetes.

Diabetes är också en av de vanligaste orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar och skador på njurar och ögon.

Källa: www.diabeteswellness.se

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen