Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 11 maj 2017

Dietisten: Mynta nyttigare än blåbär

Blåbär är nyttigt, det är känt sedan länge. Nu seglar myntan om superbäret som hälsobomb. Här är dietistens hälsoskäl till att du ska använda mer färsk mynta i matlagningen.

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

100 gram mynta innehåller drygt tio gånger mer magnesium än blåbär. Det är bara en av hälsovinsterna med att äta färsk mynta, enligt dietisten Karin Magnusson. På uppdrag av Sveriges ört- och salladsodlare har hon granskat näringsvärdet i färska örter jämfört med andra livsmedel.

– Färska örter är en potentiell näringsbomb. Vi borde inspireras av hur man äter örter i andra delar av världen och äta mer. Mycket mer, säger hon.

Problemet är just att vi i Sverige ofta bara får i oss pyttesmå mängder. I stället för en viktig och nyttig ingrediens i matlagningen använder vi den mer som dekoration. På så vis går vi miste om en massa nyttigheter.

Karin Magnusson uppmanar oss därför att slösa med den färska kryddan och tipsar om att till exempel göra supernyttig smoothie på mynta och blåbär eller laga den libanesiska rätten tabbouleh – recept hittar du här.

Så mycket nyttigare är mynta i förhållande till blåbär

100 gram mynta innehåller fyra gånger mer c-vitaminer än blåbär.
100 gram mynta innehåller åtta gånger mer järn än blåbär
100 gram mynta innehåller drygt tio gånger mer magnesium än blåbär.

Läs också: Nyttig supersmoothie med mynta och blåbär

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen