Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 december 2018

Din julgran – en mögelbomb

Kliande ögon, rinnande näsa och nysningar. Var fjärde svensk har någon gång fått allergibesvär i samband med julen. Julgranen är ofta boven i dramat. På bara några veckor förvandlas din julgran till rena mögelbomben.

 Personer med doftöverkänslighet kan få besvär av julgranen.
Personer med doftöverkänslighet kan få besvär av julgranen. FOTO: iStock

Du har säkert sett dem. Artiklarna på ämnet ”Är du allergisk mot julen” som dyker upp såhär års. Och det är inte så konstigt. Var fjärde svensk har någon gång fått allergibesvär i samband med julen, visar en undersökning som Novus gjorde 2016. Faktum är att allergibovarna är många i juletid. En av de större besvärsframkallarna är själva julgranen.

Läs också: Därför ska du inte köpa plastgran

Allergiska reaktioner mot gran kan ha flera orsaker. Det är inte alls säkert att det är granens pollen som är huvudorsaken till den rinnande näsan och de röda kliande ögonen.

Troligare är det är möglet som ställer till det.

Som att bo i ett mögelangripet hus

Alla är nog inte medvetna om alla de allergiframkallande mögelsporerna som följer med granen och frodas i den varma inomhusluften. Enligt McNeil och Livostin, som beställt undersökningen av Novus, tiodubblas mögelsporerna efter att julgranen varit inomhus i två veckor. Det gör att man då har 5000 mögelsporer per kubikmeter luft hemma. Detta går att likställa med att ha ett mögelangripet hus.

Läs också: Doftöverkänslighet – så visar du din omgivning hänsyn

Granpollenallergi väldigt sällsynt

Dessutom kan pollen följa med granen in vilket gör att pollenallergiker kan reagera. Granpollenallergi är dock mycket sällsynt. Omkring 8 procent av tillfrågade astmatiker och personer med allergisk snuva uppger sig få svåra eller måttliga besvär av doften från granris och julgran inomhus och speciellt om julgranen börjar utveckla nya friska skott, enligt boken Farliga och ofarliga växter från A-Ö (Sven-Olov Strandhede, 2002).

Doftöverkänsliga kan få besvär

Personer med doftöverkänslighet kan få besvär av julgranen. Enligt Astma- och Allergiförbundet avger alla granar (inklusive kungsgran som sägs ska lukta mindre) terpener som kan fungera irriterande.

Trots att de är problematiska ur miljö- och hållbarhetssynpunkt så råder Astma- och Allergiförbundet därför allergiska och doftöverkänsliga personer att använda plastgran.

Källa: Astma- och Allergiförbundet samt McNeil och Livostin.

Läs också: Ta in julgranen och välkomna 10 000 småkryp

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen