Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 18 september 2019

Din mobil kan vara snuskigare än toan

Ditt mobilskal kan vara 35 gånger smutsigare än din toasits. Så här undviker du att bli sjuk av bakterierna, tipsar biologen.

 Läbbigt! Din mobiltelefon kryllar av bakterier.
Läbbigt! Din mobiltelefon kryllar av bakterier. FOTO: Istock

För några år sedan for den internationella folkhälsoorganisationen NSF International land och rike runt på jakt efter värsta snuskfällorna i våra hem. De överraskande upptäckterna har Land skrivit om tidigare.

Mobiltelefonen i fickan

Men en grej som inte stod med på värstinglistan över snuskprylar bär de allra flesta av oss runt på i fickan, i väskan eller i handen mest hela dagarna. Ja, du har gissat rätt. Det handlar naturligt om din mobiltelefon.

Läs också: Så äcklig är din handduk – 4 tips som håller den fräsch

Mobilskalen värst

Dansk forskning visar nu att din mobil överträffar det allra mesta i snusk- och smutsväg. Och allra värst är mobilskalen. De i sin tur toppas av vanliga läderfodral med fickor för bankkort. Enligt undersökningen har dessa fodral dubbelt så många bakterier än en genomsnittlig mobil. Och upp till 35 gånger fler än en toasits!

Mobilen på toan

Och det kanske inte är så konstigt med tanke på att 4 av 5 mellan 18 och 34 år erkänner att de brukar ta med sig mobilen på toaletten. Det visar en tidigare undersökning som liksom den nya gjordes på uppdrag av den danska hygienbranschen.

Behöver inte bli sjuk

Dessa tarmbakterier (E-colibakterier) och matförgiftningsbakterier (stafylokocker), som enligt undersökningen troligtvis finns på din mobil, behöver dock inte göra dig sjuk.

Varning!

Men, varnar biologen Maria Brix Balle i ett pressmeddelande, låna inte ut din mobil eller låna någon annans. Gör du det så ökar risken för att bakterierna ska göra dig sjuk.

Biologens 2 bästa tips!

1. Det bästa du kan göra för att hålla din mobil ren och därmed minska risken för att bli sjuk är att regelbundet tvätta händerna, tipsar Maria Brix Balle. Extra viktigt efter toabesöket!

2. Låna aldrig ut din mobil eller låna någon annans.

Läs också: 10 snuskigaste prylarna hemma – toan inte ens med på listan!

Källor: Dinside.no, Doktorn.com

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen