Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 12 november 2018

Din tunga avslöjar hur du mår – här är tecknen du ska ha koll på

Räck ut tungan då och då – framför spegeln. Din tunga kan nämligen avslöja en hel del om din hälsa.

 Håll koll på tungan. Den kan visa tecken på att allt inte står rätt till med hälsan. Eller att det är precis som det ska.
Håll koll på tungan. Den kan visa tecken på att allt inte står rätt till med hälsan. Eller att det är precis som det ska. FOTO: istock

En frisk tunga är vanligtvis rosafärgad, mjuk och rörlig. De yttersta cellerna på tungan förnyar sig snabbt och ytan är i normala fall lätt knottrig.

Stora knottror

Långt bak på tungan sitter vallgravspapillerna, stora knottror som är symmetriskt placerade på båda sidorna av tungans mitt. Man måste verkligen sträcka på tungan för att få en glimt av dem, men de känns tydligt med fingertopparna. Många blir oroliga när de upptäcker vallgravspapillerna och tror att de är tecken på sjukdom, men de är alltså helt normala.

Oftast ofarligt

En vit eller gulvit beläggning på tungan utan andra symtom är oftast ofarlig. Man kan använda en tungskrapa för att hålla tungan ren, eller passa på att ta några tag med tandborsten på tungan vid tandborstning.

Läs också: Därför får du dålig andedräkt – vanliga orsaker och åtgärder

Jästsvampar vanligt

De flesta av oss har jästsvampbakterier i munnen. Så länge mikrofloran i munhålan är frisk och i balans finns ingen risk för svampinfektion. Däremot kan rökare och personer med nedsatt allmäntillstånd drabbas på grund av en försämrad miljö i munnen.

Var försiktig

Tandborste, tandtråd och tungskrapa är bra redskap för att hålla munnen frisk. Borsta tänder morgon och kväll och kontakta läkare om du upptäcker förändringar som gör dig orolig. Var försiktig med tungskrapning om du har en sjukdom i tungan, eller lider av muntorrhet kopplad till sjukdom eller läkemedel. Om tungan gör ont eller blöder vid skrapning, fråga tandläkaren om råd.

Läs också: Detta behöver du veta om dålig andedräkt

7 tung-åkommor – orsaker och symtom

Här är en lista på åkommor och problem med tungan som du bör ha koll på samt symtom på hur de kan yttra sig och behandling.

1. Svampinfektion i munnen

Om bakteriefloran i munnen inte är i balans riskerar man att utveckla en svampinfektion på grund av jästsvampar som finns normalt i munnen.

Orsak

Hos rökare kan bakteriefloran komma i obalans. Det kan även hända vid flera sjukdomar och behandlingar. Till exempel kan strålning, cellgifter, kortison och antibiotika försvaga munhålans försvar mot svampinfektioner.

Muntorrhet, diabetes, dålig proteshygien och immunbristsjukdomar är också riskfaktorer för svampinfektion i munnen.

Det är inte ovanligt att småbarn får svampinfektioner i munnen, orsaken till det är oklar.

Symtom

• Vita beläggningar på tungan och slemhinnorna, ofta på kindernas insidor, som går att skrapa bort

• Rodnad och irritation på tunga och slemhinnor

• Sprickor i mungiporna (lite mindre vanligt)

Behandling…

Själva infektionen behandlas med antisvampmedel, men man kan också behöva identifiera och behandla den bakomliggande orsaken.

Läs också: Så skyddar du dig mot svampinfektioner

2. Munsveda

Munsveda är ganska vanligt. Det kan svida både i slemhinna och tunga. Många får en brännande känsla i tungan, framförallt den främre delen.

Orsak

Vanliga orsaker är muntorrhet, att man suger på tungan samt omedvetet pressar tungan mot framtänderna nattetid. Ibland har tungpressning- och sugning en psykologisk förklaring. Överkänslighet mot material i tandlagningar och proteser kan också ge munsveda.

Symtom

Det svider och ”brinner” på tungan.

Behandling

En del patienter med munsveda blir hjälpta av en mjukplastskena i munnen som sätts in av tandläkare.

3. Geografisk tunga eller karttunga

Det här tillståndet är inte så ovanligt och det är inte farligt.

Symtom

Tungan får ett oregelbundet ”mönster” med rödflammiga områden. Runt dem är kanterna ofta vitgrå. Ibland får den drabbade också sprickor och fåror i tungan.

Oftast gör geografisk tunga inte ont men man kan uppleva att det svider.

Behandling

Tillståndet går inte att bota och brukar bli bättre av sig självt även om det ibland tar tid. Det man kan göra själv för att lindra är att undvika stark mat och att sluta röka om man är rökare. Munsköljning på recept kan också hjälpa.

4. ”Hårig” tunga

Detta tillstånd är ofarligt men inte särskilt trevligt.

Symtom

Tungan får en mörkare färg än normalt och ytan ser nästan ut att vara beväxt med hår. Det udda utseendet beror på att papillerna, på vilka smaklökarna sitter, växer och blir lite längre än normalt.

Behandling

God munhygien och användande av tungskrapa brukar hjälpa. Blir du inte av med besvären på egen hand, kontakta vården.

5. Sår på tungan

Ganska vanligt men oftast ofarligt.

Symtom

Småsår och blåsor på tungan och i munhålan.

Behandling

För det mesta är de ofarliga och försvinner av sig själva på någon vecka. Men om ett sår inte läker bör man uppsöka vård. Det kan röra sig om något allvarligare tillstånd såsom skivepitelcancer.

Läs också: Så lindrar och undviker du jobbiga munsår

6. B12-brist

Vitaminet B12 finns främst i animaliska produkter som kött, fisk, ägg och mjölk. Vid vissa sjukdomar försämras kroppens förmåga att ta upp B12. Äter man strikt veganskt utan att ta B12-tillskott löper man också stor risk att få i sig för lite av vitaminet.

Symtom

B12-brist drabbar alla celler i kroppen, men ett av de vanligaste symtomen är att tungans utseende förändras. Typiskt är att den blir slät, blank, rödaktig samt börjar svida.

Andra symtom vid B12-brist kan vara:

  • Trötthet och andfåddhet
  • Nedstämdhet och minnesstörningar
  • Neurologiska problem som stickningar och domningar i händer och fötter
  • Illamående och diarré

Läs också: Vitamin B12 – så får du i dig tillräckligt

7. Oral lichen planus

Det här är en kronisk inflammatorisk sjukdom som drabbar 1-4 procent av befolkningen. Vanligast är den bland kvinnor från medelåldern och uppåt. Sjukdomen uppstår inte sällan hos personer med autoimmuna sjukdomar.

Symtom

Lichen visar sig på insidan av kinderna och ibland även på tungan, till exempel i form av vita ränder, sår och rodnad. Det blir ofta värre om man äter starkt kryddad mat, citrusfrukter, tomater med mera.

Behandling

Sjukdomen kan lindras men inte botas. Det är viktigt att hålla rent i munnen och läkare/tandläkare kan prova olika symtomdämpande behandlingar.

Läs också: Så blir du av med dålig andedräkt – 10 naturliga sätt

Då ska du söka vård

  • Om du har svårt att äta och dricka på grund av smärta och sveda i tungan
  •  Du får svårt att röra tungan
  • Sår på tungan och i slemhinnor som inte självläker på 2-3 veckor

Källor:apoteket.se, 1177.se, medibas.se, praktiskmedicin.se, lakemedelsboken.se, tandvardsguiden.com

Läs också: Därför ska du dricka citronvatten varje dag!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen