Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 24 mars 2017

Trött på konsumtionshetsen? 7 enkla tips att börja med direkt

För mycket prylar och för lite tid? Det kan vara läge att växla ner konsumtionstakten. Så här enkelt kan du konsumera smartare och få tid över till annat.

FOTO: Istock

Du behöver inte leva spartanskt bara för att du växlar ner konsumtionstakten. Det gäller bara att tänka lite smart. Här får du 7 tips på hur du kan tänka i vardagen för att få mer tid över till annat än att skaffa och underhålla en massa prylar.

7 tips som minskar konsumtionshetsen

1. Köpstopp för onödiga prylar

Forskning visar att när vi nått en viss levnadsstandard så minskar sambandet mellan materiellt välstånd och upplevd lycka. Alltså, fler prylar gör oss inte lyckligare. Så ställ dig följande frågor: Behöver jag den här? Hur viktig är den för mig? Får den plats? Bara tiden det tar att tänka ut svaret kan leda till att du hejdar ett onödigt spontanköp.

2. Gör en budget – och håll dig till den!

Spontanköp är dyra. Ett bra sätt att undvika dem är att göra upp en tydlig budget. Och följa den! Kör på vecko- eller månadsbasis.

3. Skriv en inköpslista

Ett annat bra sätt att undvika dyr spontanshopping är att skriva en inköpslista innan du far och handlar. Håll dig till inköpslistan även om du ramlar över erbjudanden som ”Köp tre, betala för två”.  Syftet är bara att få dig konsumera mer än vad du behöver. Har du möjlighet så undvik också köpcentra som lockar dig att göra avsteg från listan.

4. Använd, vårda och återbruka

Mycket av det du redan har duger ofta ett bra tag till. Reparera, sy om, kombinera plagg på nya sätt, möblera om, bygg om, måla om eller återbruka på annat sätt.

5. Dela, låna, byta

Delningsekonomi eller cirkulär ekonomi som det också kallas är superhett just nu. Att dela på maskiner har länge varit självklart inom lantbruket. Nu hakar resten på. I stället för att äga själv blir det allt vanligare att gå ihop om bilar, verktyg, cyklar och så vidare. Låna, byta grejer med varandra eller att köpa begagnat är ett andra smarta alternativ till att handla nytt

6. Gör själv

Odla grönsaker, laga egna köttbullar, baka, sy, sticka, safta, sylta, bygg och fixa. Förutom att det blir godare, nyttigare, snyggare och billigare så slösar du ofta mindre och är mer aktsam om det du har gjort själv. Fina present att ge bort blir det också.

7. Gratis semester

Hemester = semestra hemma. Trendigt, miljösmart och billigt. För det finns ofta massor att upptäcka runt knuten. Satsa på mysiga utflykter. På cykel, till fots, med spark, på skidor och så vidare. Eller åk till bibblan och låna hem en hög med böcker, ordna skattjakt i skogen, fixa picknick, baka, gå på loppis, marknad, pyssla, unna dig ett härligt filmmaraton i soffan. Gå loss med allt du gillar!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen