Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 13 december 2016

Dumpad – så kommer du igen efter sveket

Visst går det att repa sig efter en besvärlig separationen. Men acceptera att det kan ta tid. Psykologerna pratar om fyra faser i sorgearbetet. Så här funkar vägen till läkning.

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

Jag vill inte leva med dig längre. När orden kommer som en överraskning ställs hela livet på ända och det är naturligt att drabbas av en chock.

– Har man inte haft en gemensam process står man där och fattar ingenting, säger Lennart Lindgren, som jobbar med familje­rådgivning i Göteborg.

Under den första chockfasen är det vanligt att inte kunna ta den nya situationen till sig, och man hoppas ofta att partnern ska ändra sig.

Samtidigt som den övergivna hamnar i en kris, där det handlar om att psykologiskt komma till rätta igen, gäller det att skapa en ny social struktur. Kanske hitta nya sätt att umgås med vänner och släkt. Det kan ta mycket tid och energi.

Svårt förstå sveket

Partnern – som sannolikt tänkt på att separera en tid – har kommit längre i bearbetningen och kan direkt fokusera på det praktiska och börja prata om flytt och hur man ska göra med eventuella barn.

– Det upplevs ofta som väldigt okänsligt av den övergivna i förhållandet, säger Lennart Lindgren.

Det kan ta ett år innan den lämnade partnern kan förlika sig med situationen: Förstå att han eller hon är sviken och lämnad och nå en känslomässig acceptans.

– När man väl accepterat situationen är det lättare att börja prata med varandra om mer praktiska saker. Innan detta mår man väldigt dåligt.

Kan ta flera år

När den ratade partnern väl accepterat den nya situationen kommer sorgen.

– Man är ledsen över förlusten av det man hade som var bra, och att man är sviken av en person man litade på, förklarar Lennart Lindgren.

Ju viktigare partnern varit och ju större svek man upplever, desto längre tid tar det att komma över det kraschade förhållandet.

Lennart Lindgren berättar att det kan dröja mellan ett och tre år innan den övergivna har repat sig helt. Att prata mycket med vänner om det som hänt underlättar.

När ska man söka professionell hjälp?

– När man fastnar för länge i reaktionsfasen och inte tar sig vidare till bearbetnings­fasen. I bearbetningsfasen, då man känner sorg, är man redan inne i arbetet med förlusten.

Att snabbt ge sig in i en ny relation efter att ha blivit lämnad kan få konsekvenser i det nya förhållandet.

– Träffar man någon ny i reaktionsfasen kommer den personen att bli indragen i det gamla, säger Lennart Lindgren.

– Rädslan att bli sviken på nytt kan leva kvar i den nya relationen och göra att man blir överdrivet försiktig. Bara för att man träffar en ny person innebär det inte att man lägger den gamla relationen bakom sig.

Fyra faser efter att ha blivit dumpad

1. Chockfasen

Man förstår inte och kan inte ta situationen till sig.

2. Reaktionsfasen

Man förstår vad som hänt men kan inte ta det till sig känslomässigt.

3. Bearbetning

Man accepterar det som har hänt och arbetar med de känslomässiga konsekvenserna.

4. Nyorientering

Man ser det gamla som en erfarenhet och kan se framåt utan bitterhet.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen