Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 18 juni 2018

Elda från toppen – undvik demens

En färsk forskarrapport har visat att risken för att bli dement ökar med upp till 70 procent om man andas in rök från vedeldning. Men genom att elda från toppen får du både bra fart på elden och minimerar utsläppen.

 Genom att elda från toppen kommer eldstaden snabbt upp i drifttemperatur, gaserna förbränns bättre och elden brinner längre.
Genom att elda från toppen kommer eldstaden snabbt upp i drifttemperatur, gaserna förbränns bättre och elden brinner längre. FOTO: Istock

Studien – som Land skrev om här – som gjorts av Umeå universitet och SMHI i Norrköping visar att den som andas in rök från vedeldning riskerar att drabbas av demens. Men enligt Naturvårdsverket finns det ett utmärkt sätt att minska på risken – genom att tända eld på veden från toppen, i stället för underifrån.

Läs också: Vedeldning kan göra dig dement

Skippa tändvätskan

Till att börja med är det bra att använda tändmedel. Antingen kan man använda braständare som till exempel briketter eller block, eller så kan man använda fint huggna vedträn. Däremot ska man helst inte använda tidningspapper, då det både fördröjer upptändningen och minskar lufttillförseln. Undvik helt tändvätska, dels för att det är väldigt farligt ur brandsäkerhetssynpunkt, men också för att det skapar mer föroreningar.

Läs också: Så tänder du grillen – utan tändvätska

Tändning av brasan

 Så här gör du för att få fyr på brasan på det bästa och miljövänligaste sättet.
Så här gör du för att få fyr på brasan på det bästa och miljövänligaste sättet. FOTO: Naturvårdsverket

Stapla vedträna luftigt genom att lägga ett par större vedträn underst och sedan att lägga ett par lager med mindre vedträn som i en fyrkant. Placera sedan tändmedel precis under de översta vedträna. Tänd sedan på tändmedlet och låt luckan stå lite öppen så att elden brinner neråt, och liksom ”faller” ner och sprider sig. Låt luckan stå på glänt minst 10 min efter att brasan tänts. Stäng sedan luckan, men se till att lufttillförseln fortfarande är god. Då reduceras föroreningarna, eftersom partiklar och gaser helt enkelt brinner upp.

Gaserna förbränns

Vinsterna med att tända i toppen är således många. Gaserna som förångas från veden förbränns i stället för att spridas som föroreningar, elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ.

Läs också: Tändkottar – brasans bästa vän

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen