Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 29 oktober 2018

Expert på glaukom: Ny metod räddar synen

Behandlingen av glaukom står inför en revolution. Nya enkla och smärtfria metoder bromsar sjukdomen och räddar mer av synen.

 Glaukom är en tyst sjukdom som i början oftast inte ger några symtom. Många har sjukdomen utan att veta om det, säger ögonkirurgen Mario-Alexander Econoumo.
Glaukom är en tyst sjukdom som i början oftast inte ger några symtom. Många har sjukdomen utan att veta om det, säger ögonkirurgen Mario-Alexander Econoumo. FOTO: Istock

Glaukom, eller grön starr som det tidigare kallades, är en folksjukdom. Runt 200 000 personer i Sverige beräknas ha sjukdomen som drabbar ögats synnerv och som kan leda till blindhet. Vem som helst kan drabbas och risken ökar efter 50-års ålder. Andra riskfaktorer är ärftlighet och högt ögontryck. Man kan få sjukdomen i det ena eller i båda ögonen. Vanliga tecken på glaukom kan vara synbortfall på olika ställen i synfältet.

– Glaukom innebär att trycket i ögat blir så högt att synnerven skadas. Det ökade trycket beror på att ögat producerar för mycket vätska eller att vätskan inte har tillräckligt utflöde. Sjukdomen kan inte botas med en operation men ofta bromsas, i bästa fall stoppas den upp en längre tid, säger Mario-Alexander Economou, ögonkirurg vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm, som är engagerad i forskning och utveckling inom glaukomområdet.

Ny operationsmetod

Den enda effektiva behandlingen för att stoppa progression av glaukom är att sänka ögontrycket. Fram till nu har glaukom behandlats med trycksänkande ögondroppar, laser och kirurgi. Operationsmetoden, kallad trabekulektomi, har använts i ett halvsekel och är ett relativt stort kirurgiskt ingrepp.

Tack vare ny teknik står glaukomkirurgin inför nya revolutionerande möjligheter. Med mikroinvasiv glaukomkirurgi som är ett betydligt mindre kirurgiskt ingrepp, är operationen klar på 10-15 minuter. Flera av de nya metoderna kräver enbart små snitt och kallas ofta för Minimally Invasive Glaucoma Surgery, MIGS, det vill säga mindre kirurgiska ingrepp.

– Fördelarna är många, de är snabba och risken för komplikationer är liten. Ett ingrepp tar 10-15 minuter, jämfört med över en timme med traditionell kirurgi, och patienten kan åka hem efter en liten stund. De flesta kombineras med kataraktkirurgi då man behandlar grå starr och ersätter linsen med en plastlins, säger Mario-Alexander Economou.

Läs också: Detta behöver du veta om glaukom

Först i Norden

Mario-Alexander Econoumo har varit med och utvecklat stentmetoden på S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm. 2015 opererade han de första patienterna i Norden och idag har han opererat 220 patienter med olika typer av stentar.

– Jag är mycket nöjd med resultaten, mer än hälften av mina patienter är utan droppar och ett fåtal har behövt göra om operationen med annan teknik, säger Mario-Alexander Economou.

Läs också: Vagel i ögat – så kan du lindra

Kan liknas vid bypassoperation

Metoden kan liknas vid en bypassoperation där man sätter in ett sex millimeter stent i ögat, via ett snitt i hornhinnan. På det viset dräneras vätskan från ögats insida till dess utsida, och tas sedan upp av ögats ytliga kärl och går ut i kroppen.

– Än så länge opereras bara patienter med svår glaukom med stent. Men mikroinvasiv glaukomkirurgi är så riskfri att det lönar sig att operera tidigare i sjukdomsförloppet. Om en patient med lätt förhöjt tryck ändå ska opereras för gråstarr, kan man passa på att sätta in en stent via samma snitt, säger Mario-Alexander Economou.

Intresset växer snabbt

I dag använder fler ögonsjukhus runtom i landet behandlingen, bland annat i Malmö, Göteborg, Umeå och även på mindre orter.

– Det finns ett stort intresse för nya småstent-tekniker och det har vuxit snabbt det senaste året, säger Mario-Alexander Economou.

Ögondroppar är i dag den traditionella behandlingen för milt till måttligt glaukom, och den är inte problemfri.

– Ofta får patienten tre-fyra olika ögondroppar som måste tas flera gånger per dag, utan att patienten upplever någon synförbättring. Många ser därför inte syftet med behandlingen. Vi vet att 30-50 procent av våra patienter har problem att följa sin ordination, de glömmer, undviker och droppar fel, säger Mario-Alexander Economou.

Läs också: Grå starr – detta behöver du veta

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen