Experten: Mobilens närvaro påverkar oss
Skärmtid är ett omdiskuterat ämne. Överläkaren i psykiatri Anders Hansen menar att mobilen kan påverka oss bara genom att finnas i närheten.
– Bara att ha mobilen i närheten, och hela tiden behöva motstå impulsen att ta upp den, gör att vår koncentration och minne störs.
Det säger Anders Hansen i SVT:s Morgonstudion. Hans senaste bok Skärmhjärna handlar om den psykiska ohälsa som följt med digitaliseringen.
Skärmar skappar stress
I snitt använder vuxna personer mobilen tre timmar om dagen. Hos barn är siffran upp till fem timmar per dag. Anders Hansen menar att mobiler och surfplattor gör oss ointresserade av vår omgivning.
– De skapar också en lågintensiv stress som hos vissa kan tippa över i att de börjar må dåligt. Men man kan inte säga om det gör oss deprimerade, säger Anders Hansen i programmet.
Läs också: Bli kvitt ditt mobilberoende – knepen som hjälper
Inlärning påverkas av skärmar
I undervisning har datorer och läsplattor blivit standard på många skolor. Att bara sätta en läsplatta i händerna på ett barn och kalla det för en ”lärplatta” duger inte, enligt Hansen.
Han pekar på forskning som visat att vi lär oss bättre om vi läser och tar anteckningar på papper. Dels för att sociala medier distraherar oss på datorn, dels för att informationen bearbetas på ett annat vis med penna och papper.
Så kan du minska mobilens påverkan
Mobilförbud i sovrummet
Du sover i snitt 21 minuter kortare bara av att mobilen finns nära till hands. Stäng av den och sätt en analog väckarklocka i stället.
Avsätt tid för annat än skärmtid
Anders Hansen tror inte på att bestämma en exakt skärmtid. Uppmuntra i stället barn att leka och aktivera sig på andra vis.
Föregå med gott exempel
Som vuxen, lägg undan din egen mobil och var närvarande med familj och vänner. Öva dig på att umgås, jobba och ta till dig information utan att snegla på mobilen.