Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 12 oktober 2018

Experten: Så får ni nytt liv i relationen efter att barnen har flyttat

Plötsligt sitter man där på tu man hand och har inget att prata om. Barnen har flyttat ut och man inser att relationen haltar. Relationsexperten Jacqueline Joo ger sina bästa tips.

 När barnen har flyttat hemifrån gäller det att landa i det man känner och prata med sin partner, tipsar relationsexperten Jacqueline Joo.
När barnen har flyttat hemifrån gäller det att landa i det man känner och prata med sin partner, tipsar relationsexperten Jacqueline Joo. FOTO: Istock

Hur får man nytt liv i relationen?

– Backa bandet – börja dejta varandra igen! Bestäm varsin överraskningsdejt varje vecka och möt upp varandra på stan. Vad kan ni utforska på nytt? Vad har ni drömt om att göra som ni inte har hunnit med tidigare? Nya upplevelser väcker nya känslor.

Hur hanterar man omställningen när barnen flyttat?

– När du går in i en ny fas i livet är det naturligt att känslor väcks till liv. Det gäller att vara öppen. Ge dig själv tid att landa i det du känner i stället för att trycka ner känslorna eller skuldbelägga dig själv eller din partner. Det gör du genom att identifiera vad du känner och varför du känner så. Acceptera och prata om dina känslor med din partner eller en vän.

Läs också: Kärlekslivet tog fart när barnen flyttade hemifrån

Tanken att inte känna sig behövd växer. Hur tacklar man det?

– Alla har ett behov av att känna sig behövda. Sätt dig in i nya sammanhang där du får social stimulans och är en del i en gemenskap. Vad vill du göra, testa, uppleva? Anmäl dig till nya grupper och fritidsaktiviteter – men denna gång utifrån dina behov i stället för barnens.

 Relationsexperten Jacqueline Joo tycker att det är viktigt att vara öppen för nya saker när barnen har flyttat hemifrån.
Relationsexperten Jacqueline Joo tycker att det är viktigt att vara öppen för nya saker när barnen har flyttat hemifrån. FOTO: Pressbild

Många lever sitt liv genom barnen. Hur får man ett eget liv?

– Ingen får ett nytt liv, det är något du skapar dig på egen hand och det kräver både styrka, mod och energi. Kalla det ”Jag 3.0” (1.0 var du, 2.0 var du och familjen, 3.0 är ditt nya jag utan barnen). Med nya drömmar, upplevelser och vänner kan du börja forma ditt nya liv och du kommer att se ett ”Jag 3.0” växa fram.

Går det att förbereda sig inför det nya livet?

– Väntar barnens utflytt runt hörnet kan du redan nu börja förbereda dig. Fundera på vad du vill göra av ditt liv därefter och vem ”Jag 3.0” skulle kunna vara. Gör detta som en rolig gemensam plan tillsammans med din partner. Börja skissa på drömmar, upplevelser, aktiviteter och mål tillsammans. Detta kan bygga förväntan och glädje och inte enbart oro och sorg inför barnens flytt.

Läs också: Sätt fart på förhållandet – 8 tips på hur du återupplivar kärleken!

3 vanliga fällor

1. Ni låter sorgen och tomheten gå ut över relationen – i stället för att sörja tillsammans och stötta varandra i denna nya livsomvälvande fas.

2. Inga förändringar sker. Livet får tuffa på, som när barnen bodde hemma, men nu med ett stort hål i vardagen.

3. Ni gör en ansats till att planera in nya saker, men det blir bara tomma ord. ¨

Källa: Jacqueline Joo

Läs också: Kärlekslivet tog fart när barnen flyttade

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen