Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 29 december 2016

Experten: Så tar du dig ur din ofrivilliga ensamhet

Ofrivillig ensamhet kan vara oändligt smärtsam. Men det går att bryta isoleringen. Samtalsterapeuten Maria Helander ger några praktiska tips på hur du kan göra.

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

Vi är alla olika och upplever också ensamhet väldigt olika.

– Extroverta personer har till exempel stort behov av andra för att inte känna sig ensamma, medan en introvert person inte alls upplever sig som ensam trots att den rent objektivt är det, säger Maria Helander.

Lider man inte av sin ensamhet behöver den inte vara ett problem. Blir den däremot långvarig och ofrivillig, då påverkar den hälsan negativt.

– Om vi ser på det ur ett evolutionärt perspektiv så klarar vi oss inte utan gruppen. Ensamma är vi svaga. Det här är så djupt inpräntat i vårt DNA att vi reagerar rent kroppsligt på ensamhet, förklarar Maria.

Farligt för hälsan

Amerikanska forskare visade redan för över tio år sedan att social uteslutning aktiverar samma delar av hjärnan som vid fysisk smärta. Ofrivillig ensamhet leder också till en konstant, lågintensiv stress. Påslaget av stresshormoner försämrar immunfunktionen och ökar risken för allt från hjärtsjukdom till demens och depression.

– Omvänt så aktiveras belöningssystemet i hjärnan när vi har folk omkring oss. Det driver oss att hålla ihop och söka oss till andra, säger Maria.

Kräver mod

Maria Helander
Maria Helander

På sin mottagning möter Maria många människor som lever med en problematisk ensamhet. Det är inte ovanligt att de hamnat i en ond spiral där de själva förvärrar sin isolering.

– De reflekterar kanske över att de blivit sårade och svikna. Därför har de fått svårt att lita på andra människor och väljer att dra sig undan. Samtidigt undrar de varför ingen vill vara deras vän och missar att de också måste ta ett eget ansvar.

Det där sista kan vara läskigt. Genom att själv ta första steget utsätter man sig ju för en social risk. Tänk om den jag sträcker ut handen till inte tar den…

– Det är en risk, absolut. Du kan bli sårad. Men om du aldrig tar risken missar du också chansen till vänskap och kärlek. Mänskliga kontakter ger både sorg och glädje, säger Maria.

Marias 7 råd för att bryta ensamheten

1. Se det som att du har ett projekt vars mål är att bryta ensamheten. För att klara det behöver du göra rent praktiska saker. Blicka utåt i stället för inåt och försök svara på vad du kan göra för att knyta an till andra.

2. Sverige har ett av världens bästa föreningsnätverk. Söker du dig dit finns enorma möjligheter att hitta kontakter utifrån ett eget intresse som till exempel fågelskådning eller handarbete.

3. Längtar du efter vänskap, välj ut några få personer och investera tid i dem. Var beredd på att vänner kostar tid, energi och engagemang.

4. Släpp fokus på dig själv. Det är lätt att hamna i negativa tankespiraler där du själv och alla dina brister spelar huvudrollen. Men vill du bygga upp en relation med en annan människa är det hen du ska fokusera på. Föreställ dig att personen du möter är den mest spännande och intressanta människa du någonsin träffat. Ställ massor av frågor och var nyfiken. Då släpper du dig själv och får samtidigt den andra att känna sig viktig och intressant.

5. Öva upp din sociala förmåga. Träna på att småprata i olika ”ofarliga” lägen. Säg något mer än hej till kassören i matbutiken, hälsa på folk du möter på skogspromenaden och så vidare.

6. Bli medveten om din rädsla och försök förstå vad som hindrar dig från att ta/få kontakt. Ta sedan små steg i taget i rätt riktning.

7. Ha positiva förväntningar. Våga lita på andra, din egen misstänksamhet kan sätta krokben för dig.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen