Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 29 januari 2018

Experten: Så minskar du riskerna för hjärt-kärlsjukdom

Forskning och förbättrad sjukvård har lett till att färre dör i hjärt-kärlsjukdomar. Samtidigt så insjuknar allt fler yngre. Här tipsar experten om hur du kan minimera riskerna för hjärt-kärlsjukdom.

 Ta hand om dig. Då minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.
Ta hand om dig. Då minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. FOTO: Istock

Kristina Sparreljung är generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden. Hon lyfter fram fem nyckelfaktorer för att minska risk för hjärt-kärlsjukdom.

 Kristina Sparreljung är generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.
Kristina Sparreljung är generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden. FOTO: Anna Molander

Här är riskerna och vad du kan göra för att minimera dem.

1. Risk: Rökning

Lösning: Fimpa!

Att sluta röka är bland det viktigaste du kan göra.

2. Risk: Stillasittande

Lösning: Motion i vardagen

Att fysisk aktivitet är bra för hälsan i allmänhet och hjärtat i synnerhet känner de flesta till. Men färska vetenskapliga studier visar att vardagsmotionen har ännu större betydelse än man tidigare trott. Den som lever ett stillasittande liv kan få enorma hälsovinster även med små förändringar.

– Det är inte nödvändigt att kasta sig i väg till gymmet och hårdköra utan det viktigaste är att bryta stillasittandet, säger Kristina Sparreljung.

Man kan till exempel ställa sig upp var 30:e minut under arbetsdagen och röra lite på armar och ben. Att ta trapporna i stället för hissen, bära en småtung kasse hem från affären eller hoppa av bussen en hållplats för ­tidigt är också bra.

– Det är bättre för din kropp med återkommande pulshöjning än att träna hårt och sällan. Men all motion är självklart bra!

Läs också: Tyst hjärtinfarkt – så drabbades Lena

3. Risk: Högt blodtryck och blodsocker

Lösning: Kontrollera dina blodvärden

I dag har en av fem svenskar högt blodtryck, vilket är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Därför är det viktigt dels att veta vilket blodtryck man har, dels att sätta in behandling om det ligger för högt.

– Det är för få som har kunskap om sitt blodtryck. När du är hos läkaren, oavsett ärende, passa på att be om en blodtryckskontroll också så att du vet hur du ligger till.

Högt blodtryck kan kräva läkemedelsbehandling men man kan till viss del också påverka det själv genom en sund livsstil.

Eftersom två av tre personer med diabetes också utvecklar hjärt-kärlsjukdom bör man också ha koll på sitt blodsocker. I dag finns det ungefär 400 000 diagnostiserade typ 2-diabetiker i Sverige men mörkertalen är stora.

– Cirka 100 000 kan ha sjukdomen utan att veta om det. Därför är det bra att be att få kontrollera blodsockret vid lämpligt tillfälle.

Läs också: Hon drabbades av brustet hjärta – en gåta för läkarna

4. Risk: Du äter fel

Lösning: Välj sunda matvanor

Vad man äter har stor betydelse för hjärtat och kärlen. Framför allt är det viktigt att få i sig mycket grönt och lite mindre kött.

För många är det svårt att lägga om kosten, trots att man förnuftsmässigt inser vad som krävs. Men en bra början är att skaffa kunskap och aktivt sträva mot en sundare mathållning.

– Gå gärna in och kolla på sundkurs.se. Det är en utbildningssida som riktar sig både mot vården och mot allmänheten. Där finns en massa bra information och goda recept på hälsosam mat.

Läs också: Så lyckas du få i dig 500 gram grönsaker per dag

5. Risk: Stress

Lösning: Håll koll på negativ stress

Den sista punkten på Hjärt-Lungfondens topp fem-lista över riskfaktorer är stress. Då handlar det inte om tillfällig stress utan om långvarig. Den senare typen kan ge för höga värden av kortisol och andra ämnen med negativ inverkan på kärlen, vilket i ­förlängningen kan leda till exempelvis infarkter.

Läs också: Experten: 12 enkla sätt som får dig att stressa av i vardagen

– Försök att känna in och ta hand om problemet om du upplever ­mycket negativ stress. Eller be omgivningen att hålla kolla och säga till, avslutar Kristina Sparreljung.

Läs också: 5 vanligaste hjärt-kärlsjukdomarna

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen