Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 16 mars 2017

Experterna reder ut: Därför är skam nödvändig för oss

Skuld och skam – vad ska vi med de knepiga känslorna till? Här reder experter ut känslorna som kan plåga oss – men som är nödvändiga.

FOTO: Istock

Nu går skam på torra land, sa mormor, när något eller någon inte passade in i det vedertagna mönstret.

Det var länge sedan, men skulden och skammen frodas och lever vidare. I sociala medier talas det om att skamma varandra och den populäraste TV-serien genom tiderna i Sverige är den norska serien som heter – just det – Skam.

Bli ertappad

Blir du ertappad med att ha råkat parkera på en handikapplats eller slängt soporna i fel container, ja, då står du där och skrapar med foten. För att inte tala om de plågsamma känslor som väcks när du glömt barnens föräldramöte eller inte hunnit hälsa på dina åldrande föräldrar som du lovat.

Bra att skämmas

Men för att kunna fungera ihop behöver vi kunna skämmas. Skammen gör att vi lägger band på oss så att vi beter oss ok.

– Den är ett slags kompass som hjälper oss att navigera i det sociala livet. I lagom doser är den bra, men i för stora portioner blir den giftig och smärtsam, säger GullBritt Rahm, leg psykoterapeut och doktor i folkhälsovetenskap.

Psykolog GullBritt Rahm förklarar varför vi behöver kunna känna skuld och skam.
Psykolog GullBritt Rahm förklarar varför vi behöver kunna känna skuld och skam.

Schystare medmänniska

Sofia Norberg arbetar som ledarskapskonsult och hon pratar ofta om skuld och skam kopplat till samarbetsproblem på arbetsplatser.

Hon anser, precis som GullBritt Rahm, att skuld och skamkänslor kan vara användbara. Bara man inte fastnar i obehag, utan ser känslorna som signaler på något som behöver förändras.

– Skammen är ett smörjmedel människor emellan. Du blir helt enkelt en bättre och schystare medmänniska av att känna skuld och skam, säger hon.

Sofia Norberg arbetar som ledarskapskonsult.
Sofia Norberg arbetar som ledarskapskonsult.

Skuld och skamkänslor ger oss en uppfattning om vad som är rätt och fel, en värdegrund att stå på, och en förutsättning för att vi ska kunna samspela med varandra. Det handlar till exempel om att komma i tid till möten eller rycka in när en kollega är överhopad med jobb.

– Det är först när skammen och skulden vaknar som vi känner oss angelägna att bidra och hjälpa till, eftersom skamkänslan är obehaglig och vi vill bort ifrån den, säger Sofia Norberg.

Vill bara försvinna

Alla har vi väl gjort bort oss, sagt fel saker på ett möte, känt att vi inte riktigt har koll på läget eller inte levt upp till förväntningarna som ställts på oss. Det är då vi rodnandes önskar att vi kunde försvinna genom en lucka i golvet.

– Det handlar om en lättare form av vardagsskam. Den är inte hela världen, den ältar vi inte. Men att känna sig dumpad, avvisad och att inte höra till kan leda till att man känner sig tillintetgjord. Det skapar en djupare skamkänslor som vi kan behöva hjälp med att få syn på, säger GullBritt Rahm.

Skulden mer hanterbar

Skammen handlar om vilka vi är, vårt innersta och om att duga för sig själv och andra. Den bär vi med oss och har svårt att släppa.

Skulden däremot bottnar i något vi har gjort eller inte gjort och är något vi kan be om ursäkt för och rätta till.

– Den kan hjälpa dig att inte göra om ett misstag, som att missa en väns födelsedag, men den är mer hanterbar.

Våldtagna kan känna skam

Gamla trauman kräver mer jobb, som personer som blivit våldtagna eller levt i destruktiva misshandelsförhållanden och fråntagits sin självkänsla. Eller barn som försökt rädda sina föräldrar från alkoholism, en omöjlig uppgift dömd att misslyckas, och som kan väcka skamkänslor som tar lång tid att arbeta bort.

Skamkänslor kan också väckas till liv å andras vägnar. Man kan skämmas för sin partner, sitt ouppfostrade barn eller hund.

– Men det handlar egentligen om att du skäms för dig själv, eftersom det är du som valt partnern och uppfostrat ditt barn eller din hund, menar GullBritt Rahm.

Våga prata om skammen

Att prata om skammen är svårt eftersom den ofta gör så ont.

– Ofta vet vi inte ens att det handlar om skam, man har bara en känsla av obehag.

Ett sätt att hålla känslan ifrån sig kan vara att dra sig tillbaka, gå till attack mot andra eller hamna i självskadebeteende.

– Men för att förstå att det är skammen som bråkar uppe i huvudet måste vi våga prata om den, säger GullBritt Rahm.

Lär dig skilja mellan skam och skuld

Skam är medfödd, det är en grundkänsla som lär oss hur vi ska anpassa oss i olika sociala sammanhang och ta hänsyn till varandra. Den handlar om ditt innersta, vem du är inför dig själv och andra.

Skuld är kopplad till något vi gjort eller inte gjort. Den kan vi ställa till rätta, be om ursäkt för och ångra, den är mer hanterbar än skulden.

10 vanliga saker vi skäms för

• Att ha stökigt hemma när vi får oväntat besök.
• Bli påkommen med snatteri eller en trafikförseelse.
• Övervikt vi inte lyckas bli av med.
• Ha få vänner eller inte ha ett tillräckligt häftigt jobb.
• Dålig ekonomi.
• En vanskött trädgård.
• Gaser i magen.
• Dålig andedräkt.
• Dålig kondition.
• Kraftiga svettningar.

(källa: Bengt Wadensjö, präst, undersökningsföretaget United Minds)

4 vanliga saker vi känner skuld över

• Tidsbrist för barnen, partnern och andra nära och kära.
• Brist på tålamod.
• Om man uppfattar sig själv som en dålig partner, förälder, dotter eller son.
• Om man har svårt att visa kärlek till sina barn.

(Källa: Bengt Wadensjö, GullBritt Rahm)

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen