Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 19 januari 2017

Få mer energi – 5 tips på roliga vinteräventyr

Är du vintertrött? Då är det dags att testa något kul och kanske något helt nytt! Här får du tips på roligaste vinteraktiviteterna just nu.

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

Tror du att skidåkning är det enda aktiviteten som passar under vintern? Det kan inte vara mer fel. Det finns mycket att göra utanför skidspåren.

Mer energi med 5 vinteraktiviteter

Snövandra med snöskor

Snöskor är en urgammal uppfinning. Den moderna, lätta varianten ger dig möjlighet att uppleva helt makalöst vackra platser som annars, under vintertid ligger helt otillgängliga, nerbäddade under djup snö. På vintern har du dessutom bättre möjlighet till att titta på spår från djur i skogarna. Det är ganska jobbigt att gå med snöskor, men också smidigt eftersom man tar sig fram även där det är för krångligt med skidor.

 Cykla på snö och is

Men en så kallad fatbike, en cykel med 10 centimeter tjocka däck, eller ordentliga vinterdäck på din vanliga mountainbike kan du cykla året runt. Med en fatbike kan du dessutom cykla på frusna sjöar och på fjället så kommer du långt. Du behöver såklart inte köpa en egen, hyr en cykel, klä dig klokt och ge dig ut på en magisk utflykt.

Fatbike kallas den här cykeln med extra tjocka däck. Foto: Istock
Fatbike kallas den här cykeln med extra tjocka däck. Foto: Istock

Bli frälst i snölöpning

Springa, det gör man väl under vår och sommar eller i alla fall så länge det är snö och isfritt? Glöm det. Sedan några år tillbaka är vinterlöpning populärt. Allra hetast är det att springa i mjuk snö i skog och över berg enbart på lätt upptrampade stigar. Med rätt utrustning, till exempel anpassade löparskor, så blir det en bekväm tur.

Njut av långfärdsskridskor

 Folksporternas folksport och älskad av så många. Sveriges otaliga sjöar gör dessutom landet till en av världens främsta destinationer för skridskoåkare. Har du aldrig testat långfärdskridskor så gör det i år! Du får uppleva frihetskänsla och äventyrspirr i magen när du susar fram på blanka isar. Men ta hjälp av de som kan, läs på om issäkerhet och åk aldrig, aldrig ensam.

Ta en sparktur

Det är fantastiskt härligt att glida fram på en gammal hederlig spark och aktiviteten passar gammal som ung. Den första sparken med stålmedar var Orsasparken, som lanserades 1909.  Dock är sparkåkande begränsat till dagarna med packad snö och is på vägarna, innan grusbilen varit framme. I de södra delarna av vårt land så tillhör sparkföre tyvärr till ovanligheterna. Men bor du när en frusen sjö så kan du lätt skapa ett minnesvärt miniäventyr. Packa ryggsäck med termos fylld med varm dryck, vänta tills mörkrets inbrott och ta en sparktur på isen i pannlampans sken och glöm inte att njuta av lugnet.

Nysnö gör både människor och djur lika glada. Foto: Istock
Nysnö gör både människor och djur lika glada. Foto: Istock

Land.se peppar!

När vintern tar sitt hårdaste grepp om landet är det lätt att längta efter värme och ljus. Skippa det i år! Testa istället att göra något meningsfullt av årets vintermånader! Rör du på dig så ökar energin och du motverkar vintertröttheten.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen