Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 25 februari 2019

Färdiglagad mat kan öka risken för diabetes typ 2

Korv, lasagne och annan färdiglagad mat kan öka risken för kranskärlssjukdom och diabetes typ 2. Orsaken anses vara skadliga bakterier som bara finns i processade livsmedel.

 Vill du undvika risken att drabbas av diabetes och övervikt ska du välja hemlagat i stället för färdiglagat.
Vill du undvika risken att drabbas av diabetes och övervikt ska du välja hemlagat i stället för färdiglagat. FOTO: istock

Skräpmat är dåligt för hälsan. Det är känt sedan tidigare och det hörs ju redan på namnet.

Men även kyl- och frysdiskarnas färdiglagade mat, så kallade processade livsmedel, är ifrågasatt av hälsoskäl.

Och nu har engelska forskare hittat ännu ett skäl till att vara försiktig med skräp- och färdiglagad mat, rapporterar Diabetes Wellness Sverige*.

Skadliga bakterier

Den här gången handlar det om skadliga bakteriemolekyler. PAMP (patogenassocierade molekylära mönster) som de heter, finns rikligt i exempelvis köttfärs, korv, färdiga rätter och smörgåsar. Till och med färdigskurna grönsaker har visat sig innehålla de ohälsosamma bakterierna.

Bakterierna blir fler

Det forskarna tror är att de skadliga molekylerna växer till under själva tillverkningen, när de exempelvis skärs, hackas och kyls ned.

I färska livsmedel däremot förekommer inte de här bakteriemolekylerna, enligt forskarna.

Men det är heller inte all färdigmat som innehåller de skadliga bakterierna. Forskarna konstaterar att det alltså är fullt möjligt att tillverka färdigmat som är hälsosam.

Så här gick studien till

En grupp testpersoner fick äta mat utan eller med bara lite PAMP under en veckas tid. Denna mat visade ge flera goda hälsoeffekter. Bland annat gick testpersonerna ner ett halvt kilo i vikt och midjemåttet minskade med 1,5 cm. Forskarna menar att detta motsvarar en minskning av risk för diabetes med 15 procent.

Samma testgrupp fick sedan äta mat som innehöll mycket av de skadliga bakteriemolekylerna, PAMP. Det som hände då var att de positiva hälsoeffekterna gick tillbaka igen.

Läs också: Diabetessjuke Thomas gick ned 35 kilo – och blev symtomfri

*Stiftelsen Diabetes Wellness Network Sverige grundades 2006. Stiftelsen står enligt lag under tillsyn av Länsstyrelsen i Stockholms län samt under tillsyn enligt avtal mellan Svensk Insamlingskontroll och Insamlingsstiftelsen.

Läs också: Light-läsk kan vara skadligt för hälsan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen