Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 18 september 2017

Farliga ämnen i vardagsprodukter kartläggs

Kläder, möbler och inte minst i våra köksskåp – material med farliga ämnen finns överallt i våra hem.

Nu ska kemikalieinspektionen kartlägga hur mycket farliga ämnen som finns i våra vardagsprodukter.

FOTO: Istock

Att det finns farliga ämnen i produkter och saker som vi använder varje dag det är känt sen tidigare. Men nu ska Kemikalieinspektionen ta reda på var gifterna förekommer och hur vi påverkas av att utsättas för dem samtidigt under en längre tid.

– Det är inte de enskilda kemikalierna i enskilda produkter som i sig utgör skadlighet, utan det är den sammantagna exponeringen från alla skadliga ämnen som vi är oroliga för och som på sikt kan orsaka cancer och infertilitet, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen till Sveriges Radio.

Läs också: Plastbanta: 5 förbrukningsvaror du lätt byter ut

Här finns giftet

Farliga ämnen kan finnas överallt i våra hem – I kläder, möbler och hygienprodukter bland annat. Ämnena kan påverka kroppens hormoner och därmed möjligheten att få barn. Men de kan också orsaka cancer.

Två av de ämnen man känner till är ftalater och bly, men det kan också finnas fler okända ämnen.

Regeringen har tillsatt 20 miljoner till granskningen som ska titta på ämnen som i dag inte regleras i lagstiftningen.

Fokus på intimhygien

Bland annat kommer man att undersöka innehållet i gummi, silikon och papper. Bindor, tamponger och menskoppar är produkter som man särskilt kommer fokusera på.

– Genom att intimhygienprodukterna är så nära kroppen i kontakt med slemhinnor så är det absolut viktigt att veta vad de innehåller, säger Erik Gravenfors till Sveriges Radio.

Kartläggningen ska göras under fyra år och man hoppas att den kommer leda till större kunskap om både kända och okända kemikalier.

Läs också: Soffor, muffinsformar och kläder! Här finns de dolda gifterna i ditt hem

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen