Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 5 mars 2018

Farmers Walk: Effektiv hemmaträning

Är träning, gymkort och tajts inte din grej? Så här lite kan du röra dig och ändå få hälsofördelar.

 Bär som en bonde och träna kroppen samtidigt.
Bär som en bonde och träna kroppen samtidigt. FOTO: Istock

Jo, alla vet! Träning är bra för kroppen och kan förlänga livet. Men hur kul är det egentligen? För många av oss är motståndet att motionera kompakt. Varken gymmet eller löpspåret lockar.

Rör på dig i vardagen

Men det finns genvägar till träning. Att röra på sig i vardagen är en. Ny forskning visar nämligen att även städning, gå i affärer och leka med barnen är nyttigt för kroppen. Det viktiga är att bryta stillasittandet i minst en halvtimme.

Läs också: Hon gick ner 40 kilo – genom träning på gården

Det finns också enkla övningar du kan göra hemma som kräver minimal insats men ger förvånande stora hälsofördelar.

En riktigt bra övning tipsar Elin Bjärkstedt, personlig tränare, om i radioprogrammet Kropp och Själ i P1. Övningen kallas för Farmers walk. Så här funkar den:

Farmers Walk – bär tungt och stärk hela kroppen

1. Ta två tunga saker, exempelvis två kassar.

2. Fyll kassarna lika tungt.

3. Gör en knäböj och lyft upp kassarna från golvet med rak rygg. (Du ska alltså inte böja dig framåt och lyfta med ryggen.)

4. Bär kassarna med raka armar, precis som när du bär en resväska eller matkassar. Sträck på dig och gå omkring lite där hemma – ett tungt varv varje minut i 10 minuter. När du känner för en större utmaning öka till 15 minuter. Du kan också lägga på lite tyngd i kassarna efter hand.………………………………………………………Så sänker du blodtrycket med träning – resultat direkt

Vana att bära

Farmers walk betyder bönders gång. Men det går lika bra att kalla det för exempelvis mothers walk, mammors gång, tycker Elin Bjärkstedt. Både bönder och mammor är vana att kånka och bära.

I stället för fyllda kassar kan du använda tunga hantlar eller kettlebells, de som ser ut som kanonkulor med ett handtag.

Läs också: 10 000 steg om dagen – så påverkas din kropp

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen