Så ska du göra med fästingbett
Har du fått ett fästingbett? Då ska du göra så här.
Även om du klär dig i långärmat och har gummistövlarna på när du är ute i naturen så kan det vara svårt att helt undvika fästingar. Därför ska du alltid göra en noggrann fästingkoll av hela kroppen varje gång du har varit ute, speciellt i lövskog och högt gräs.
Du blir bedövad
Om du hittar en fästing på din kropp har du troligtvis inte ens märkt att du har blivit biten. För när fästingen biter sig fast utsöndrar den ett smärtstillande medel.
Om du blivit biten av fästing
Men när du väl upptäcker att du har blivit biten så ska du göra så här:
Om fästingen sitter kvar ska du ta bort den så fort som möjligt. Tar du bort den inom 24 timmar är risken liten att du smittas av borrelia, som fästingen kan bära på.
Här får du vet hur du tar bort en fästing.
Fästingens huvud kvar
Och hur var det nu med fästinghuvudet – måste det bort? Svaret är nej. Smittorisken ökar inte om huvudet sitter kvar. Kroppen stöter bort det och andra rester av fästingen av sig själv efter ett tag.
TBE-virus, som enstaka fästingar bär på, överförs dock direkt vid bettet. Bästa skyddet mot TBE är att vaccinera sig.
Läs också: Bortplockad fästing – det ska du göra med den
Fästingbettet inte farligt
Bettet i sig är inte farligt och innebär inte att du behöver behandling eller vård. Det brukar bara bli lite rött och klia men går över av sig själv efter några dagar.
Tecken på borrelia
Dyker det däremot upp en rodnad efter en vecka eller mer på stället för bettet samt om rodnaden växer så ska du kontakta vårdcentral eller läkare.
Andra symtom du ska vara uppmärksam på, oavsett om hittat ett fästingbett eller inte, är ihållande feber, huvudvärk, trötthet eller värk i leder och muskler. Det kan vara tecken på borrelia.
Källor: Vårdguiden, Netdoktor, Vaccin.se, Fästing.nu
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.