Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 18 juni 2019

Fästingfeber – känn igen symtomen

Hög feber, huvudvärk och ont i kroppen. Nej, det behöver inte vara influensa. Det kan vara fästingfeber, så kallad ehrlichios.

 Fästingfeber – ehrlichios – kan ge influensaliknande symtom.
Fästingfeber – ehrlichios – kan ge influensaliknande symtom. FOTO: Istock

TBE och borrelia orsakade av fästingbett känner nog de flesta till. Men hur många har hört talas om fästingfeber eller ehrlichios som är det vetenskapliga namnet.

Bakterien erlichia orsakar fästingfeber

Fästingfeber är en fästingburen sjukdom orsakad av en bakterie – erlichia – som förökar sig inuti våra vita blodkroppar. Detta kan leda till att immunförsvaret försvagas.

Fästingfeber drabbade får

Men fästingfeber är ingen ny sjukdom. Veterinärer i Sverige har känt till den sedan 1950-talet. Sjukdomen kallades då för betesfeber och drabbade nötdjur och får. På 1990-talet upptäcktes att även hundar, hästar och katter kunde drabbas.

Ehrlichios kan överföras till människor

Men ehrlichios visade sig vara så en kallad vektorburen zoonos och det betyder att den kan överföras mellan djur och människa.

En av åtta drabbad

Först 1997 upptäcktes sjukdomen hos människan och 2007 gjorde Linköpings universitet en större kartläggning av fästingfeber i Sverige. Den visade att en av åtta någon gång haft fästingfeber.

Borrelia samtidigt som fästingfeber

Dessutom visade det sig att flera av de med fästingfeber även hade borrelia. Så kallade dubbelinfektioner verkar alltså vara väldigt vanliga.

Diagnostisera fästingfeber

Trots att det heter fästingfeber kan man ha sjukdomen utan att ha feber. Det är en av anledningarna till att det är svårt att ställa rätt diagnos.

Fästingfeber går över snabbt

Men lyckligtvis är fästingfeber oftast en mild sjukdom. Man kan visserligen bli ordentligt sjuk en kort period, men sen går det över av sig själv.

Läs också: Så ska du göra med fästingbett

Vanliga symtom på fästingfeber

  • Inga syntom alls är inte ovanligt

Symtomen nedan brukar visa sig en till två veckor efter bettet:

  • Feber
  • Huvudvärk
  • Muskelvärk
  • Ledvärk
  • Illamående
  • Allmän sjukdomskänsla, ungefär som vid influensa

Behandling och komplikationer

Det finns inget vaccin mot fästingfeber som i de allra flesta fall går över av sig själv efter cirka 10 dagar.

I sällsynta fall kan lunginflammation, njursvikt, andningsbesvär och neurologiska symtom tillstöta. När diagnos är fastställd behandlas fästingfebern då med antibiotika.

Läs också: Så skyddar du dig mot fästingar

Källor: Folkhälsomyndigheten, Doktorn.com, Center for Disease Control and Prevention, Smittskyddsinstitutet, Läkartidningen, Vårdguiden, Linköpings universitet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen