Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 29 maj 2018

Flytta till tystnaden – och bli smal!

Nu varnar svenska forskare för långsiktiga hälsoeffekter av att bo där det är bullrigt. Till och med vikten påverkas.

 Den här underbara miljön är inte bara vacker, den är hälsosam också.
Den här underbara miljön är inte bara vacker, den är hälsosam också. FOTO: Ysign

Bor du där det är lugnt och tyst? Bra, fortsätt med det. Buller och oönskat ljud kan nämligen vara skadligt för kroppen, visar modern forskning.

Hjärtat kan påverkas

Ett kroppsorgan som tycks extra känsligt för buller är hjärtat. Det har forskare känt till sedan tidigare.

– Det finns ett relativt säkert samband mellan buller från vägtrafik och hjärtinfarkt, säger Göran Pershagen, professor vid institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, till forskning.se.

Läs också: Spännande hjärnforskning: Därför är tystnad viktig för dig!

Buller kan ge övervikt

Nu visar en ny svensk avhandling att buller även kan leda till övervikt. Risken verkar vara störts för dem som utsätts för buller från flyg- och vägtrafik.

– Det finns väl belagda samband mellan stress och övervikt, samt mellan sömnstörningar och övervikt. Så det är ingen orimlighet att långvarig bullerexponering kan påverka risken för övervikt eftersom buller ger upphov till både stressreaktioner och sömnstörningar, säger Göran Pershagen, som leder studierna om buller och övervikt.

Han påpekar dock att det än så länge inte går att fastslå sambandet helt och håller. Till det krävs ytterligare undersökningar.

Läs också: Högkänslighet – här är allt du behöver veta

Skärper riktlinjerna

Forskarnas varningar om skadligt buller har lett till att Världshälsoorganisationen, WHO, inom kort kommer att skärpa riktlinjerna för buller.

Svenska regler oroar forskarna

Sverige har dock valt att gå i motsatt riktning och lättar nu på bullerreglerna för nya bostäder. Detta oroar Göran Pershagen som tillsammans med andra forskare har protesterat mot regeringens sänka bullerkrav.

Läs också: ”Vi flyttade till väglöst land i fjällen – med två småbarn!”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen