Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 1 juni 2021

Flytta ut kontoret i solen – med gott samvete

Frisk luft, återhämtning, bättre samtal. En ny svensk studie ger dig alla argument du behöver för att jobbnjuta i solstolen.

 Släpp skammen och börja jobbnjuta utomhus.
Släpp skammen och börja jobbnjuta utomhus. FOTO: Istock

Är du bonde? Grattis! Då jobbar du precis som man ska. För nu visar forskning att det är smart för både hälsa och arbetsinsats att jobba utomhus.

Ta datorn med dig ut i det gröna

Men även om din arbetsplats varken är i skogen eller på åkern är utomhusjobb faktiskt möjligt. Också en kontorsråtta kan och bör ta klivet ut i det gröna, menar förståsigpåarna. Med dator och allt.

För att ha möten, skriva, läsa, tänka och pausa visar sig vara både roligare och effektivare utomhus. Det framgår av en ny skånsk liten studie som lät 58 kontorsjobbare testa ute-jobb.

Utomhuskontor ger samvete

Men medan bonden troligtvis känner sig både stolt och effektiv ute på åkern visar det sig att stolnötaren kan få ett sting av dåligt samvete när kontoret får följa med ut i friska luften.

Men varför då, undrar en samvetslös berså-kontorist?

Inbitna vanor

Jo, menar forskaren bakom studien Charlotte Petersson Troije, det hela handlar om vårt inbitna och kanske föråldrade sätt att se på vad arbete egentligen är. Kontor är lika med arbete. Syrénberså – inte alls.

Jobba gör man alltså inomhus eller på kontor. Basta!

– Många känner sig skyldiga om de jobbar ute i solen. Det finns djupt liggande normer kring arbete och hur det bör utföras, säger Charlotte Petersson Troije.

Ändra attityd

Men här ser hon en chans till förändring.

– Under pandemin förändrar vi vår syn på arbete och kopplingen till rummet. Men jag tror inte förändringen sker i en handvändning.

Det som krävs är bland annat att chefer och organisationskulturen vågar släppa på gamla otidsenliga attityder om vad arbete är.

Smart röra på sig

Ett bra exempel på uppfriskande nytt är så kallade ”walk and talk”-promenader, tycker Charlotte Petersson Troije. Enligt deltagare i studien är sådana samtal oftast effektivare och mer givande än samtal vid sittande möte.

Löser lättare problem om du rör dig

För bara att röra sig har visat sig vara smart. Inte bara för kroppen.

– I projektet har det blivit tydligt att många viktiga saker blir lösta under joggingturen eller på promenaden. Det väcker verkligen frågan om vad som räknas som arbete eller inte, säger Charlotte Petersson Troije.

För om man behöver en promenad för att lösa ett problem är det ju en viktig del av arbetet, menar hon.

Så har du förmånen att kunna jobba hemifrån, varför inte ta klivet du med? Ut i det gröna och bli ännu mer effektiv. Välbefinnandet kommer på köpet.

Läs också: Slipp stickningar i benen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen