Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 6 februari

Flytten till Jokkmokk gjorde Ingrid frisk: "Ett liv utan skidåkning är inte ett liv för mig"

Jokkmokk

Innan Ingrid Hellberg flyttade till Jokkmokk orkade hon knappt lyfta en penna. Nu har hon åkt världens längsta skidlopp – det 22 mil långa Nordenskiölds­loppet – sex gånger.

 Ingrid Hellberg laddar upp inför nästa Nordenskiöldslopp den 23 mars.
Ingrid Hellberg laddar upp inför nästa Nordenskiöldslopp den 23 mars. FOTO: Susanne Lindholm

Det är en kall dag i januari när vi möter Ingrid Hellberg utanför det gula trähuset i centrala Jokkmokk. Om några dagar ska den berömda marknaden äga rum och det verkar som om det som vanligt blir årets kallaste helg.

Flyttade från Bollnäs

Ingrid Hellberg har bott i Jokkmokk i tolv år. Ursprungligen kommer hon från Bollnäs i Hälsingland från en entusiastisk skidåkarfamilj.

– Både min mamma och pappa gillade att åka skidor liksom mina fem bröder. Jag tävlade i längdskid­åkning, skidorientering och telemark när jag var yngre.

Läs också: Blåbärssoppa – klassisk skidåkarsoppa!

Svår tennisarmbåge

Men efter det att Ingrid Hellberg hade utbildat sig till biodynamisk trädgårdsmästare och arbetat på en gård där hon bar vattenhinkar hela dagarna fick hon tennisarmbåge. Till sist blev det så illa att hon knappt kunde hålla i en penna.

– Då var det inte att tänka på att jag skulle hålla i ett par stavar och åka skidor. Men ett liv utan skidåkning är inte ett liv för mig.

Ändrade livsstil

När hon fick arbete som fjällbotanisk trädgårdsmästare i fjällträdgården i Jokkmokk flyttade hon upp till Norrbotten och började lite försiktigt att åka skidor igen.

– Jag fick motivation att ändra livsstil i Jokkmokk. Jag byggde upp min skidåkning igen steg för steg och till sist klarade jag att också åka med stavar, säger hon.

Vaken dygnet runt

När världens längsta skidlopp, det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet, skulle starta igen i Jokkmokksfjällen 2016 kunde hon inte låta bli att anmäla sig.

– Då hade jag under flera år varit ute på fjället sommartid och samlat växter till fjällträdgården. Ofta var jag i princip vaken dygnet runt så jag hade vant mig vid att vara ute under lång tid och jag kände att jag hade en bra grundkondition för att våga säga ja till ett spännande skidlopp.

Värre för varje gång

I början av skidsäsongen tog hon normallånga skidturer på ett par mil men i februari och mars när loppet närmade sig började hon öva på att vara ute på skidorna sex timmar i sträck.

– Men jag åkte aldrig 22 mil innan det var dags att åka loppet.

Sedan dess har hon åkt det ytterligare fem gånger.

– Egentligen är det värre för varje gång man åker det för då vet man allt som kan hända, händerna som kan domna bort, snöstormar, trögt före om det blir för varmt.

 Skidsäsongen börjar med ett par mil om dagen och slutar med sex timmars åkning i streck.
Skidsäsongen börjar med ett par mil om dagen och slutar med sex timmars åkning i streck. FOTO: Susanne Lindholm

Läs också: Vasaloppet 100 år – Margit var första kvinnan i spåret

Skida under månsken

Redan klockan sex på morgonen går starten och Ingrid har ibland hållit på ända till klockan tre på natten.

– Det är en underbar upplevelse att åka under månsken och vara ett med naturen, det är en obeskrivlig känsla av frihet. Jag brukar försöka gå in i mig själv och lämna alla tankar på klocka och tid. Jag accepterar att andra kanske åker snabbare och åker om mig.

Acceptera situationen

Längs banan finns 19 matstationer och Ingrid är noga med att stanna och äta vid varje station och också byta om ibland.

– Det krävs några klädombyten för att man ska undvika att bli kall. Något år har det varit 18 minusgrader under loppet.

Men det kan vara ännu jobbigare om det är för varmt och skidspåret blir mjukt.

– Jag försöker att inte tänka på något väder som det värsta utan i stället acceptera situationen jag befinner mig i. Det har varit otroligt mentalt utvecklande att åka det här loppet. Hade jag inte flyttat upp till Jokkmokk hade jag nog aldrig gjort det.

Läs också: Mata fåglarna i vinter – det ska du tänka på!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen